Tuesday 6 October 2009

PAU KACANG MERAH


Pau kacang merah :Sumber dari yani MyR

Bahan-bahannya:
300 gram tepung gandum
6 gram baking powder
2 gram garam
162 gram air suam
6 gram dry yeast
30 gram gula halus
18 gram lemak sayur @shortening

Bahan inti:
1 tin red kidney beans
1/2 cawan gula pasir
3 sudu besar tepung gandum

Cara membuatnya:
  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, dry yeast dan gula dalam bekas lain. Kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin. Buat bentuk bulat.
  5. Penaikkan sehingga 2 kali ganda atau 40C selama 30 minit bagi sesiapa di negara sejuk.
  6. Untuk uji naik ke tidak.Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik.
  7. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  8. Ambik sebiji doh, canaikan dan letak inti kacang merah atau inti kesukaan masing-masing ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  9. Bila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  10. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit. Tutup tudung periuk kukusan dengan kain bersih supaya air tidak menitik di atas pau. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

Untuk inti.
  1. Tos kacang merah dan basuh dengan air masak dan toskan lagi.
  2. Blend kacang merang dengan sedikit air masak dan gula.
  3. Masak kacang merah yang telah diblend tadi di atas api yang sederhana perlahan. Letakkan tepung dan gula secukup rasa. Kacau sentiasa supaya ia tidak hangit.
  4. Padamkan api setelah adunan tadi likat.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails