Tuesday 9 November 2010

Puding Pelangi


Frust rasenya buat puding ni sebab pelanginya tak menjadi. Apa-apa pun rasenya sedap. But Ammar complain kenapa rasa puding ni lain. Maybe dia compare dengan rase puding roti marble yang lilly selalu buat kot.

Lilly punya puding cepat mengeras semasa hendak letak di dalam bekas. Nak kata slow sangat buat kerja tak de lah. Mungkin lilly terkurang letak susu cair. Lilly letak 200ml susu cair je. Sebabnya tak tahu exactly sukatan susu cair tu. Di sini sukatan satu tin susu cair lain-lain. Lilly main agak-agak je. Next time kena tambahkan lagi susu cair rasenya ataupun kurangkan sedikit serbuk agar-agar kepada 8 gram.

Puding Pelangi
Sumber: Alma MyResepi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok) - lilly kurangkan kpd 180gm
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko - lilly letak 1/2 sudu kecil choc emulco
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara:
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan.
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp....sori ler, puding yg buat ari tu xmcm pelangi sgt baru je msk dlm fridge, anak I stir sket ngan jarinye - xsabor nk mkn :(

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails