Wednesday 31 March 2010

BUBUR SUM-SUM MARBLE


Ammar request lilly buat bubur sum-sum semalam. So tengahari tadi lilly pun buat bubur sum-sum sebelum Ammar balik sekolah pukul 2.30 petang.Bubur sum-sum ni kegemaran anak-anak lilly...mungkin kerana di makan dengan air gula melaka.

Bubur sum-sum ini sudah kali ke-4 lilly buat bulan ni. Tapi tak dapat upload resepi kerananya kamera lilly hilang semasa mahu pulang dari Mekah. Banyaklah juga pic food dalam kamera tu...pic birthday Aisyah.. dah takde rezeki.


Bubur Sum-Sum Marble


Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kanji/ubi
5 cawan santan pekat (lilly letak 2 pek santan segera S&P* + 5 cawan air)
1 sk garam
1 sudu besar emulco pandan
1 helai daun pandan (jika suka)
(Kurangkan santan sikit jika tidak mahu berlemak sgt)

Air gula melaka:
1 ketul gula melaka
3 cawan air
1/2 cawan gula
(Masak semua bahan di atas. Tambah gula jika perlu)



Cara membuatnya:
  1. Blend semua bahan-bahan diatas kecuali pandan emulco. Masak bancuhan itu di atas api sederhana kecil sehingga likat dan meletup-letup. Tutup api dan ketepikan.
  2. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian letak pandan emulco dan kacau rata.
  3. Masukkan adunan berselang-seli buat marble ke dalam bekas kecil atau nak senang masuk je dalam loyang besar. Sejukkan. Hidangkan bersama air gula melaka.

DAGING MASAK MERAH

Tiba-tiba tekak ni nak makan daging masak merah. First time buat daging masak merah masa bulan puasa 2 tahun lepas. Lamakan tak masak daging ... sebabnya MH lebih suka daging dimasak sup.
Resepi ini diambil dari blog kak jeni. Resepi yang sama first time buat daging masak merah. Senang nak buat dan sedap.


Daging Masak Merah
Sumber : Azie Norazie dari Kak Jeni

Penyediaan
Daging 1kg daging batang pinang - jgn potong, biar seketul besar atau biar dlm 1/2 x 2. [Rebus hingga empuk - air jgn buang]

Cara
Dah empuk, hiris nipis. Goreng hingga agak-agak separa garing..dlm masa yg sama, letakkan pewarna merah setengah penutup. Ratakan pada daging itu. Angkat , ketepikan.

Bahan kisar
1 1/2 biji bawang besar
8 biji bwg putih
3-4 btg cili kering [ikut suka pedas]

Bahan lain
2 btg lada merah - hiris serong
2 biji bawang india - hiris kasar
Daun sup - potong kasar
3 sudu sos tiram
4 sudu sos cili [ikut suka rasa]
3 sudu besar sos tomato - lilly tambah
2-3 sudu gula [ikut suka manis]
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung + air

Cara-cara:
  1. Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi, masukkan sos cili dan sos tiram, gula, garam. Kacau sekejap.
  2. Masukkan air rebusan daging ikut suka kuah banyak mana.
  3. Masukkan daging, air tepung jagung. Bila dah cukup agak likat kuah, masukkan bawang india, lada hiris dan daun sop. Agak-agak layu sahaja tutup api.
  4. Siap utk hidang.

BUN PANDAN (Onigiri MyResipi)


Semalam petang buat bun pandan. Mood buat rotikan dah kembali...hihih. Lagipun roti sosej dah habis kena ngap.
Lilly buat bun pandan ..resepi yang dah simpan lama berangan nak buat....finally hari semalam baru buat. Resepi dari Onigari, My Resipi. Pandai-pandai je Lilly tambah susu pekat manis...supaya bun lagi gebu seperti kawan lilly Nur selalu buat. Alhamdulillah bun tu tetap menjadi. Lembut dan gebu.
Lilly letak inti kaya dan ada juga yang dibiar kosong.


Bun Pandan

Bahan-bahan: ( menghasilkan 16-18 biji bun )
250 gram tepung roti *
50 gram tepung gandum * (lilly pakai 300g tepung gandum)
1 biji telur
140ml air suam
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin atau butter
1/2 sudu kecil garam
beberapa titik pewarna hijau atau b0leh juga guna pes pandan
1 sudu kecil dough softner atau bread improver
lilly tambah 1 sk susu pekat manis

Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan dlm bekas adunan dan uli hingga lembut dan tidak melekat pada tangan, klu ade breadmaker pilih menu dough dan tekan On je. Kemudian biarkan doh naik dua kali ganda.
  2. Selepas itu, tumbuk doh utk keluarkan angin, uli dlm dua tiga minit dan bahagi doh pada 16 bahagian. biarkan seketika lebih kurang 8 hingga 15 minit.
  3. Kemudian letakkan inti kaya pandan dan tutup doh, atur doh tadi diatas dulang pembakar dan biarkan doh naik dua kali ganda, lebih kurang 40 minit .
  4. Semburkan air dipermukaan doh dgn spray dan bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit. sejukkan atas redai dan boleh lah dimakan. Bun ni akan lembut je sentiasa.
    amat sesuai dijadikan sarapan atau minum petang. Selamat mencuba.

Tuesday 30 March 2010

BASIC BREAD RECIPE (Roshayati Johari)

Mood meroti telah kembali...:D. Setelah hampir 2 bulan setengah lilly tak buat. Musim sejuk pun dah habis...cepat sikit roti lilly naik. Many thanks to Nur kerana telah mengembalikan semangat lilly hendak buat roti. Roti sosej mu memang lembut and gebuss...

Resepi ini lilly dapat dari Nur...beremail FB..setelah menanya resepi roti yang dia selalu buat. Nur bagi 2 resepi. Siap tanya resepi mana yang the best tu. Ni jawapannya hehehe..pada saya sama jer...takder beza. only beza byk tepung nak guna tu jer. klu saya nak buat adunan yg byk saya guna yg no 2. klu nak sikit saya guna yg no 1.roti sosej yg saya bawak rumah ruzie masa morning coffee tu hari saya guna yg no 2. tapi klu ruzie takut nak try yg no 1 , saya syorkan yg no 2 tu sebb timbangan air tu dah betul tu. Jadinya Lilly buatlah roti resepi no 2. Resepi CNP dari email fb Nur. InsyaAllah next week, lilly buat resepi no 1 pula.

Sekejap je roti tu habis...tak sampai sehari. Selalunya boleh simpan 2 hari. Maklumlah dah lama tak buat roti.


Basic bread Recipe (Roshayati Johari)

Ingredients :
(A)
500g bread flour/high protein flour ( tepung biasa jer)
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional) ( tak letak sebb tak der tapi still lembut w/pun tak letak)
4 teaspoons instant dry yeast
2teaspoons susu pekat**

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C) - saya guna butter jer 80gm
40g butter
40g shortening

Method : - saya campak jer semua bahan dlm bread maker.

  1. Mix well all ingredients in (A).
  2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
  3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
  4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
  5. Punch down the dough to let the air out.
  6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
  7. Shape accordingly. Lilly letak sosej dan juga kaya.
  8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
  9. Bake till golden brown

    P/s:** susu pekat tu saya tambah. Klu takder pun tak aper tapi pada saya kurang sikit gebunya klu takder susu pekat.

Wednesday 24 March 2010

DONUT NUR



Di Riyadh ni kalau sebut donut Nur...semua orang tahu...lembut dan gebu. Sekejap je licin bila Nur bawa donut ini ke jamuan makan...budak-budak memang suka ...mak-mak n bapak-bapak pun kadang-kadang tumpang sekaki.
Inilah baru pertama kali cuba buat donut resepi Nur Lokman ni. Selama ini tahu makan je...Memang lembut donut ini...walaupun makan esok paginya.

Donut Nur Lokman

Bahan-bahannya:
300gm tepung gandum
3tbsp gula halus
3tbsp susu tepung
3tbsp mentega atau majerin
1tbsp shortening (optional)
2tsp susu pekat
2tsp yeast
1biji telur
140ml air suam

Cara membuatnya:
  1. Guna bread maker: Campak je semua bahan dlm mesin tu. Tunggu sampai habis. Bentukkan atau buat bulat n tunggu naik sekali ganda barulah di goreng.
  2. Kalau guna tangan uli sampai tak melekat di tangan sampai elastik.Kemudian perap selama 30minit atau naik sekali ganda baru lah bentuk. Bentukkan donut biarkan naik sekali ganda lagi baru lah di goreng

p/s: adunan mmg sedikit lembik. so kena guna extra tepung utk membentuknya.

Saturday 20 March 2010

KUIH BAKAR PISANG


Lama rasanya lilly tak cuba resepi baru dan buat kuih minum petang sejak dah bersekolah. Jadinya lilly telah cuba buat kuih bakar pisang tengahari tadi....sayangkan pisang yang dah 'menopouse' tu bak kata kawan lilly.
Senang dan sedap. Lilly intai resepi ni dari blog kak Ummi.....my fav blogger. Resepi asal dari dapur Cikgu Zana.


Kuih Bakar Pisang
Bahan-bahan:-
1 sisir pisang masak (6-8 biji pisang berangan)
1 cawan tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair* (Lilly guna long life milk)
1 biji telur*
2 sudu besar butter*


Cara membuatnya:-
  1. Blend semua bahan bertanda*. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
  2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter. Bakar pada suhu 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang best.
  3. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!



Friday 19 March 2010

KARI IKAN TENGGIRI

Rasanya semua orang tahu masak kari ikan kan? Tapi percaya tak lain orang masak lain rasanya...lagi satu lain negeri lain rasanya. Ada yang suka letak santan sikit...ada yang tak letak santan....ada yang tak letak santan tapi digantikan dengan susu...macam-masam style

Kari Ikan Tenggiri

Bahan-bahannya:

2 keping ikan tenggiri- dibersihkan
5 sudu besar rempah kari daging (lilly guna Baba's), bancuh dengan sedikit air
6-7 batang bendi
1 biji tomato
2 cili merah/hijau
1 liter santan cair
250 ml pati santan
sedikit air asam jawa (secubit asam jawa)
1 sudu besar perahan lemon
garam secukup rasa
sedikit gula pasir
3 sudu besar minyak masak

Bahan kisar
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*

Bahan tumis:
3 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
3 pelepah daun kari
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil biji sawi

Cara-cara:-

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga harum. Kemudian masukkan bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan masak hingga terbit minyak. Masukkan santan cair dan biar mendidih. Masukkan ikan.
  3. Masukkan tomato, cili merah/hijau dan bendi. Biar mendidih.
  4. Masukkan air asam dan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan tuang santan pekat. Masak dengan api sederhana. Perah sedikit lemon jus anggaran 1 sudu besar. Rasa lagi kuah secukup rasa dan boleh matikan api.

Wednesday 17 March 2010

UMRAH WITH AYAH N MAK


Alhamdulillah syukur kepada Allah SWT. Satu memori yang terindah buat MH dan juga lilly pada 10 March 11.00 malam kerana dapat menunaikan ibadah umrah bersama-sama ayah dan mak. Bagi mak mungkin juga antara yang terindah kerana dapat menunaikan solat sunat di Hijir Ismail.

Kami sekeluarga berada di Mekah selama 4 hari 4 malam dan pulang ke Riyadh pada 14 Mac 2010. Ramainya orang di Masjidil Haram kedatangan kali ini. Ini kerana visa umrah telah dibuka untuk umat islam di seluruh dunia.

Doa lilly semoga lilly dapat menunaikan umrah bersama abah dan mak lilly pula . Amin.


Pic selesai umrah.


BLOG..OH..BLOG

Arrgh!!!! Rasa lamanya tak update blog...bukan maksudnya lilly tak masak...tapi alasan biasa malas hendak ambik pic...lagipun lilly busy mengemas rumah apa yang patut nak menyambut kunjungan ayah n mak MH. Ada 2-3 resepi baru yang lilly cuba dan hasilnya memang sedap...tapi tak de masa hendak upload resepi.

Lilly sekarang ni bergelar seorang pelajar Dar Al Zikr..sekolah perempuan dewasa untuk non-arabic speaking. Kelas dua hari seminggu iaitu hari Ahad dan Selasa. Sekolah bermula dari pukul 8.00 pagi hingga 12.00 tengahari. Oklah kan..anak-anak pergi sekolah...mak pun pergi belajar sama. Dapatlah lilly belajar al-Quran dan bahasa Arab.

Terima kasih tak terhingga kepada kawan-kawan yang memberi perangsang supaya belajar di Dar al Zikr. Especially to Kak Jeni, Yan dan Kak Arina. Bila pikir balik memang rezeki lilly belajar di sekolah tu. Macam2 yang berlaku...mula2 hati ni nak belajar...lepas tu berat sebab pikirkan yang Aisyah kena tumpang rumah jiran sekejap lepas balik sekolah...bila datang balik semangat...problem transport la pulak...pastu dah ok..bila time nak register admin kata dah penuh..registration dah tutup. Rasa nak menangis masa tu tapi control. Masa dah nak balik terjumpa Yan..dan dia bawa jumpa manager dan alhamdulillah lilly diterima masuk. Nak tahu tak yang Lilly pergi sekolah pakai niqab tutup muka hanya nampak mata je dan semua hitam ...macam perempuan arab.





P/S: Rasanya lepas ni kuranglah sedikit aktiviti memasak resepi baru.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails