Friday, 23 April 2010

Pisang Goreng

Sapa kata duduk dekat Riyadh tak boleh makan pisang goreng. Tak kisahlah walaupun pisang tanduk bukan pisang nipah or pisang abu. Pisang goreng is my favorite...bila balik Malaysia mesti cari pisang goreng bila waktu minum petang. Tapi kadang-kadang frust betul dengan pisang goreng yang dibeli...lembik dan berminyak. Sampaikan MH cakap makan pisang goreng kat Riyadh lagi sedap dari beli kat Kajang. (Pisang goreng yang lilly buat la apalagi)

Lilly beli pisang tanduk dekat Hyperpanda area Indian food. Mak ooii..mahal..SR10 sekilo. Tapi nak buat camne...nak makan. Pejam mata je lah. Dekat Malaysia punyalah murah. Kalau nak yang free kena balik kampunglah kan.... Teringat kejap masa kecik-kecik bila balik kampung Kati, Kuala Kangsar. Opah bagi buah tangan setandan pisang utk dibawa balik ke Kuala Lumpur. Pisang nipah rasanya. Sampai kereta belah belakang rendah dari depan. Kerana punya banyaklah buah tangan termasuk durian, manggis, rambutan dan langsat. Itu tak termasuk 1 tin kerepek pisang yang duduk dekat bahagian penumpang. Very nostalgia...

Lilly nak share teknik untuk mendapatkan pisang goreng yang rangup dengan hanya menggunakan minyak masak. Caranya ialah dengan memasukkan minyak masak yang panas ke dalam bancuhan tepung beras. Kalau tak de tepung beras, guna tepung gandum pun boleh.


Pisang goreng

Bahan-bahannya:
Pisang tanduk- dipotong serong
Tepung beras /tepung gandum
Air
2 sudu besar minyak panas
Secubit kunyit
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Masukkan semua tepung beras, kunyit dan garam ke dalam satu bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi bancuhan seperti jemput-jemput ikan bilis.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng. Agak-agak minyak panas, ambil 2 sudu besar minyak dan masukkan ke dalam bancuhan tepung. Kacau rata. Masukkan pisang dan gaul rata.
  3. Masukkan pisang dalam kuali dan goreng hingga berwarna kuning keemasan. Angkat dan toskan.

Home Made Seri Kaya



Sedapnya makan roti bakar disapu dengan home made seri kaya. Sambil menikmati teh tarik instant Aik Cheong yang dibawa dari Malaysia. Terasa sekejap macam makan roti bakar kat kopitiam walaupun kaki ini tak pernah menjejaki lagi mana-mana kopitiam di Malaysia...hihihh. Macam mana tu???

Resepi homemade seri kaya ini daripada kak Jeni yang telah diminta 2 bulan lepas rasanya. Thank you kak jeni kerana baik hati berkongsi resepi dengan kawan-kawan di Riyadh ni...muahhs.

Seri Kaya
Sumber : Sarah Sayang

Bahan-Bahan
1 cawan gula + 1 cawan air - buat gula hangus dan sejukkan (4)
1/2 cawan gula + 3 biji telur - dipukul sehingga sebati (1)
1 1/2 cawan santan (2)
2 sudu makan tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air (3)

Cara membuatnya:

Campur semua bahan ikut turutan...(1), (2), (3) dan (4). Masak dgn api sederhana panas dan kacau hingga pekat/mendidih.(lbh kurang20 minit)*. Sukatan ini boleh dapat lbh kurang 500 ml sekaya...* nak wangi,boleh letak daun pandan .

Sunday, 18 April 2010

Kuih Buah Melaka

Phewh....semalam petang, tertunailah sudah janji lilly hendak buat kuih buah melaka pada Ammar. Setelah 2-3 minggu rasanya. Kenapa lama sangat hendak tunai janji? Ammar request buat kuih buah melaka apabila tiba hari Khamis. Nanti mom buat esok ye, pinta Ammar. Tengoklah kalau mom tak penat, jawab lilly. Biasanya bila hari Jumaat mood memasak kuih itu kurang atau tiada langsung. Pastu terus lupa sepanjang minggu itu dan Ammar pun tak minta.

Cerita yang paling kesian berlaku pd Ammar masa pergi house warming rumah kak Zura last Wednesday. Sampai-sampai rumah kak Zura, Ammar terus cakap nak makan. Tapi oleh kerana acara makan belum bermula (kaum bapa sedang baca Yaasin masa tu) lilly suruh tunggu. Masa lilly tengah berborak lepas makan, Ammar datang dengan muka sedih dengan tangan memegang pinggan yang berisi kuih lopes (dah makan suku). Mom, kenapa kuih ni takde yang tengah dia. Mula-mula blurr...pastu terus paham maksud dia. Rupa-rupanya, Ammar ingatkan kuih lopes tu kuih buah melaka. (Rupakan lebih kurang sama. Warna hijau ada putih-putih. Cuma size je berbeza). Rasa nak gelak pun ada...kesian pun ada. Patutlah nak terus makan, dia ternampak kuih lopes yang disangka kuih buah melaka. Sayang Ammar!

Kuih buah melaka yang lilly buat sedikit berbeza kerana ada letak tepung gandum. Rasa dia akan sedikit kenyal dan lembut. Takdelah bila makan semata-mata rasa tepung pulut.


Buah Melaka aka Onde-onde

Bahan-bahannya:
2 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1 cawan jus pandan (lilly buat 1 cawan air+2-3 titik perwarna hijau+ 1 sb pati pandan)
1 ketul gula melaka @ secukupnya- dipotong kecil-kecil
1/2 biji kelapa muda parut [ambil bahagian putih sahaja]
sedikit garam
*Air jus pandan boleh kurangkan 1 sudu besar jika tidak mahu melekat sangat ditangan.

Cara membuatnya:
  1. Masukkan tepung pulut dan tepung gandum di dalam satu bekas. Letak air pandan sedikit demi sedikit hingga adunan boleh digentel dan lembut.
  2. Ambil secubit adunan (ikut size yang kita suka) dan leperkan. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup dan bulatkan.
  3. Panaskan air di dalam periuk agak-agak tinggi airnya bebola itu boleh timbul. Masukkan bebola pulut tadi di dalam air mendidih. Angkat bebola kuih apabila telah timbul dan toskan dalam tapisan.
  4. Golekkan kuih di atas kelapa parut yang bercampur sedikit garam. Hidangkan.

Sup Tauhu Sayur


Love tauhu! Tapinya dalam rumah ni hanya lilly je yang suka tauhu. MH masak tauhu macam ni lagilah tak boleh makan tauhu tu. MH yang bergoreng sambal boleh terima lagi. Anak-anak masa suap dalam mulut boleh makan. Tapi bila dah nampak tauhu dalam pinggan dan tanya itu apa...terus tak nak makan. Last-last lilly sorang je la makan tauhu itu semalam. Sup tauhu sayur ni sesuai untuk orang diet.


Sup Tauhu Sayur

Bahan-bahannya:
4 ketul tauhu - dipotong 2
1 biji bawang besar size sederhana - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1/2 cm halia dihiris
1 batang carrot -dipotong bulat/serong
4 kuntum bunga kobis -dipotong sederhana
1/2 biji tomato - dibelah 2
seikat sayur paksoy - dipotong
1/2 kiub perisa ikan bilis
1 liter air
1 sb garam
daun bawang
bawang goreng


Cara membuatnya:
  1. Panaskan periuk dengan sedikit minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Goreng sedikit sehingga naik bau. Masukkan tauhu dan goreng sekejap.
  2. Masukkan air dan tunggu sehingga mendidih. Masukkan carrot dan kiub perisa ikan bilis. Tunggu hingga carrot lembut sedikit.
  3. Masukan bunga kobis, tomato dan dan garam dan biar sekejap. Rasa masin dan tambah garam jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan sayur paksoy, kacau dan tutup api. Tabur bawang goreng dan daun bawang sewaktu menghidang jika suka.

Friday, 16 April 2010

Kuih Lapis Serikaya Coklat

Rabu lepas cuba buat kuih lapis serikaya coklat resepi dari kak Fida di MyResepi. Untuk di bawa ke jamuan house warming kak Zura. Tapinya kuih lapis lilly warna dia hijau sebabnya lilly guna tepung hoen kwee hijau. Macam mana ntah boleh terbeli tepung yang warna hijau masa balik Malaysia. Masa geledah kabinet cari tepung hoen kwee ...tiga-tiga bekas yang jumpa semuanya warna hijau. Nak buat camne, dalam otak memang nak buat kuih ni. Mana ada tepung hoen kwee di Riyadh ni, pakai jelah apa yang ada.

Lilly letak pewarna hijau pada sebahagian adunan dan lagi letak choc emulco ganti serbuk koko. Sebabnya tak confident nanti bahagian warna choc jadi apa bila pakai serbuk koko. Choc emulco kan warna dia gelap sikit. Nasib baik bahagian warna choc nampak cantik.Lilly kukus dua kali untuk satu bancuhan kuih ni. Pertama kali, lilly pakai loyang. Loyang lilly takdelah besar sangat.Tu terpaksa kukus kali kedua dgn bekas lompang yang kecil-kecil.

Suka sangat kuih lapis yang dikukus dalam bekas lompang. Comei...next time rasanya bila buat kuih lapis nak layer dalam bekas lompang je. Masa kukusan pun tak lama sgt. Cuba nengok gambar kuih lapis yang dipotong. Perasan tak ada 3 layers je. Actually dia ada 4 layers. Layer yang bawah sekali warna hijau dia melekat sikit dekat loyang dan tak melekat dengan layer warna coklat. So lilly tinggalkan je layer hijau tu dalam loyang bila time potong....ishh..ishh..ishh.





Kuih Lapis Serikaya Coklat
Kak Fida MyResepi


Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc.)
300 g tepung gandum*- (3 cwn rata dan keluarkan 3 sb rata)
60 g tepung hoen kwee*- (6 sb rata)
360 g gula halus* - (1 3/4 cwn rata)
2 biji telur*
1500 ml santan* (akak guna 500ml santan kotak+1050ml air)
1/2 sk garam*
50 ml santan (ambil dr santan yg tlh di sukat)
25 g serbuk koko - (4 sb rata)
sedikit pewarna kuning


Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan2 yg bertanda * dlm sebuah mangkuk dan kacau rata.
    Serbuk koko dan 50ml santan dibancuh dan ketepikan.
  2. Adunan (1) tadi ditapis dan dibahagi 2 bahagian,1 diwarnakan kuning dan 1 lagi dicampurkan dgn campuran koko dan tapis.
  3. Panaskan loyang yg bergris dalam kukusan dan tuang adunan kuning dan kukus selama 5 min.
  4. Tuang pula adunan koko atas lapisan kuning,tanpa mengeluarkan loyang,dan kukus selama 5 min.dan lakukan dgn mengukus adunan selapis2 berselang-seli warna hingga habis dan kukus lapisan terakhir selama 15-20 min. agar kuih masak keseluruhannya.Biar kuih sejuk di dalam loyang dan bolehlah dipotong kecil dan disajikan.
  5. Note: Lilly blend semua bahan-bahan kecuali choc emulco dan perwarna hijau.






Nasi Beriani Daging


Maaf la ye sebab selalu buat siaran tertunda. Busy maklumlah dah pergi sekolah. Nasi beriani daging ini lilly masak hari isnin lepas. Tercapai juga hasrat hendak cuba masak nasi beriani. Sebenarnya hasrat hendak masak nasi beriani ni sudah lama disimpan. Setahun yang lepas...bila tengok kawan-kawan dekat rumah ni masak nasi beriani. Tak percaya? Kena percaya juga...if you know me..hihih.

Rempah beriani yang lilly beli punyalah dah lama juga...rasanya sebaya dengan angan-angan lilly. Ada 3 kotak rempah beriani dalam kabinet dapur tu. Bila beli grocceries ...teringat nak buat.. beli lagi satu kotak. Sebabnya takut dah expired. Tapi alhamdulillah semuanya masih belum expired...masih boleh dipakai.

Lilly masak nasi beriani rempah Mehran yang dibeli di sini. Rempah beriani ni tempat pengeluarannya adalah di Karachi, Pakistan. Lilly ikut sebiji biji resepi atas kotak tu. Senang juga hendak masak nasi beriani ni. Rasa memang sedap...bukan perasan sendiri tau..tapi kenyataan...

Tapi yang sedihnya, MH hanya makan sikit je sebab dia balik kerja pukul 3.00 pagi. Orang kuatlah katakan...busy memanjang. Itupun jamah nasi tu esok paginya waktu breakfast. Lauk daging briyani hanya dapat dimakan malam esoknya.


Nasi Beriani Daging

Ingredients:
1 1/2 - 1 kg meat (cubed)
8 cups Basmati rice (washed & soaked in hot water for 30 minutes)
4 / 250g onions - finely sliced
4 /300g tomatoes - chopped
4 /350g potatoes - peeled & halved
10g ginger (paste)
40g garlic (crushed paste)
1 cup yogurt
Oil/ghee
1 packet Mehran Biryani recipe mix

Cooking instructions:


  1. In hot oil/ ghee fry onion till golden brown. Add tomatoes and fry till the tomato juice nearly dries up. Add meat, yogurt, ginger, garlic, potatoes and Mehran Biryani Recipe Mix.
  2. Fry for 20 minutes. Add 1 to 2 cups of water and cook on low heat till the meat is tender. Increase heat to dry excessive water if necessary.
  3. Separetely. In 8 glasses of boiling water add 2 tablespoons of salt and the soaked rice. boil the rice until nearly done and almost tender. Remove from heat and drain the water.
  4. Spread the cooked Meat Briyani over the rice in layers. Cover the pot and cook on low heat till the rice is completely done. Mix the Briyani and serve.
  5. Note: Utk nasi, lilly masak 3 cawan je. Lilly tumis dulu 4 sekawan dan bawang merah yang diris halus dengan sedikit minyak. Baru dimasukkan beras yg telah direndam dengan air panas. Lilly masukkan juga 1/2 cawan susu dan kacau. Pastu baru transfer masak atas rice cooker.
  6. Lilly hanya ambil separuh lauk briyani utk dilayerkan dengan nasi yang baru masak. yang lagi separuh buat lauk.


Daging Briyani.


Inilah depan n belakang kotak.

Saturday, 10 April 2010

Lemon Chicken


Dinner hari ni lilly masak chineese style....lemon chicken. Bahasa melayunya ayam bersos lemon. Mentang-mentang dalam fridge banyak buah lemon...ku masak lemon chicken. Senang sebenarnya masak chineese style berbanding masak cara melayu. Pada pandangan peribadi lilly. Masakan melayu banyak mengunakan bahan seperti serai, lengkuas, halia etc. Pastu banyak yang pakai santan.

Sapa yang memang tekak melayu rasanya tak boleh masuk kot sebab masam dia rasa lain sikit. Bukan masam asam pedas tau..tapi rasa lemon :D. Lilly belajar makan n masak chineese style ni pun bila dah kahwin dengan MH. Nasib baiklah tekak ni boleh terima dan ingin mencuba.


Lemon Chicken

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - bersihkan dan dipotong size sederhana
1 biji telur
sedikit lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
1 biji bawang besar - dipotong baji
1 sudu besar minyak masak
hirisan buah lemon

Untuk sos
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 biji lemon - diperah ambil airnya
1 sudu besar pati jus lemon
3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/4 cawan air


Cara membuatnya:
  1. Pukul telur di dalam bekas hingga kembang. Masukkan lada sulah. Gaul ayam dan perap selama 10 minit. Salut ayam dengan tepung jagung sebelum menggoreng ayam. Goreng ayam hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Masukkan semua bahan untuk sos di dalam bekas. Kacau. Ketepikan.
  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga kekuningan.
  4. Masukkan bahan sos, sedikit air, hirisan lemon dan garam gula secukup rasa. Masukkan ayam dan gaul rata. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Steamed Eggs (Gye Ran Jjim)


Pagi tadi jenguk blog kak Sidah, then ternampak her entry about egg rolls. Kak shidah ada post sekali link video nak buat egg rolls tu. Dalam video tu ada tunjukkan sekali hendak buat steamed eggs pakai microwave. Apa lagi tengahari tadi lilly pun masak steamed eggs or 'gye ran jjim' untuk lunch Ammar n Aisyah. Tapi telah diubah suai mengikut kesesuaian. Tak sangka anak-anak lilly suka sangat. Lain kali boleh buat lagi bila malas nak masak...hahahahh.

Steamed Eggs

Bahan-bahannya:
3 biji telur
1 bawang besar - didadu
segenggam daun bawang - dihiris
sedikit cili - dihiris
1 1/2 sudu besar kicap manis
1/2 cawan air
sedikit garam

Cara membuatnya:
Masukkan semua bahan di dalam mangkuk tahan panas dan pukul. Masak di dalam microwave selama 5 minit. Keluarkan dan boleh dihidang.

Nilah video yang dipost dalam entry kak Sidah. Tq kak shidah. Egg rolls InsyaAllah coming soon.


video

Ikan Bawal Hitam Masak Tomato


Lama rasanya tak makan ikan bawal hitam. Sebabnya susah nak jumpa ikan bawal hitam di Riyadh ni. Yelah...lagipun lilly beli ikan di hypermarket bukan di pasar. Kalau di pasar mungkin lilly akan jumpa ikan bawal yang tersesat...bolehlah beli buat lauk.
So apa lagi, lilly pun masak tomato ikan bawal ni semalam. MH makan tak ingat...Aisyah suka kuah tomato dia.


Ikan Bawal Hitam Masak Tomato

Bahan-bahannya:
2 ptong ikan bawal - dibersihkan
2 bawang besar size sederhana-dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar pes tomato
1 sudu besar soso cili
1 biji tomato -dibelah 4
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara membuatnya:
  1. Goreng ikan bawal, angkat dann toskan minyak.
  2. Panaskan kuali dengan minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga kering. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
  3. Masukkan pes tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan sos cili. Kacau. Masuk tomato.
    Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.

Friday, 9 April 2010

Kuih Bakar Kak Ton

Lama tak buat kuih bakar. Kali ini lilly buat kuih bakar Kak Ton pulak. Famous resepi kuih bakar kak Ton di Riyadh ni. Terima kasih banyak-banyak pada Nor kerana posting resepi ini di Notes FB. Lilly CNP buat koleksi resepi...hihihh.

Kuih bakar ni memang sedap berlemak. Habislah diet sapa yang tengah diet iteww.


Kuih Bakar Kak Ton

Bahn-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa)- lilly pakai 2 cawan air + 100g serbuk santan
3 cawan jus pandan (10 helai daun pandan diblend) -@ 1 sk pandan elmulco
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sudu besar marjerin
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pewarna hijau

Cara membuatnya:

  1. Panaskan oven pada suhu 180c
  2. Gaul semua bahan sehingga sebati. (lilly masukkan semua bahan dalam blender, blend hingga sebati).
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak.
  4. Bakar selama 1 jam, setelah 30 minit taburkan bijan dan bakar lagi 30 minit atau sehingga masak.Sejukan dulu baru potong.

Monday, 5 April 2010

Ikan Tenggiri Asam Rebus


Rasanya ini pertama kali lilly masak ikan asam rebus. Makan? Pernah makan sekali je masak asam rebus ini semasa balik bercuti semester di kampung Muar. Arwah atuk Zah yang masak. Ikan asam rebus ni masakan kampung. Kalau sapa yang duduk bandar memanglah jarang masak style camni...betul ke?

Nak tahu tak kenapa tekak ini tiba-tiba teringin hendak makan ikan asam rebus? Ini semua apabila lilly ternampak gambar ikan kembung asam rebus dalam majalah masakan lama yang diberi kawan. Sedap dimakan dengan nasi panas.


Ikan Tenggiri Asam Rebus

Bahan-bahannya:
2 keping ikan tenggiri

Bahan dikisar halus
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2-3 cili merah

1 batang serai
1-2 keping asam keping
1 biji tomato - dibelah 4
1/4 biji nenas - dihiris nipis
1 kiub perisa ikan bilis
garam secukup rasa
1 liter air


Cara membuatnya:

  1. Masukkan bahan kisar dan air ke dalam periuk. Masukkan asam keping dan serai. Rebus selama 30 minit dengan api sederhana.
  2. Masukkan tomato dan nenas. Biarkan seketika.
  3. Masukkan ikan dan perisa ikan bilis dan garam secukup rasa. Masak sehingga ikan masak. Tutup api dan sedia dihidang.


Saturday, 3 April 2010

Sambal Telur


Lauk tambahan yang mudah dimasak dan membuka selera. Yummy...


Sambal Telur

Bahan-bahannya:
5 biji telur - direbus dan dibuang kulit
2 bawang besar size sederhana-dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar pes tomato
sedikit air asam jawa
1 labu bawang - dibelah 6
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali dengan minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga sedikit kering. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
  2. Masukkan pes tomato dan kacau. Masukkan sedikit air asam jawa dan kacau. Tunggu hingga mendidih.
  3. Masukkan belahan bawang besar. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali, masukkan telur rebus. Gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails