Tuesday 17 May 2011

Apam Eno


Bila pengukus sudah dikeluarkan, semangat hendak membuat kuih yang perlu dikukus pun timbul. Lilly buat apam eno hari Ahad yang lepas. Tak sangka mudah hendak membuatnya. Tapi kena mengikut tip-tip yang telah diberi oleh komentar dalam myresipi.

Ini salah satu kuih favorite lilly semasa zaman sekolah. Aisyah kurang minat dengan apam eno ini berbanding apam polkadot yang lilly buat last week. Apam eno kan rasenya kosong berbanding apam polkadot. Pandai budak-budak sekarang ni memilih apam mana yang sedap.


Apam Eno
sumber resipi: zara_klate myresipi.com

Bahan-bahan
  • 300g tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar yeast
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau
Cara-cara:
  1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

lilly letakkan juga tips dari nurnikisha di bawah sebagai rujukan lilly. Kredit kepada tuan punya resepi dan nurnikisha.

1)mcm mana nak pastikan apam merekah cantik?

*kukus apam guna api besar..if api kecik apam naik tp x merekah *isi bekas penuh2..apam mesti merekah cantik *make sure ada ruang utk peredaran udara panas diantara acuan2 apam..jgn susun terlalu rapat

2)if kukusan x panaskan dulu jd tak?

*apam ttp merekah cantik dan gebu tp make sure api yg digunakan utk kukus besar if api kecik naik gak tp x merekah *make sure ada ruang utk peredaran udara panas diantara acuan2 apam..jgn susun terlalu rapat

3)jumlah air yg paling cun utk resepi nih 280ml..hehe..bg kish ler sbb kish buat guna air byk tu gebu..lembut n tak basah apamnyerr..hehe

4)bila sejuk baru kuarkan apam dr acuan if tak apam pecah

5)eno tu kita campur dulu siap2 dalam keseluruhan adunan once kita panaskan kukusan utk buat hasilnya adalah sama dgn if kita masukkan eno ketika tunggu acuan dipanaskan...:)

6)eno if tak rata dier jd berbintik2 apam tu biler masak hehe..

tu jek hasil experiment kish ngan apam pg nih..hehe..harap2 dpt bantu 1st timer apam eno maker cam kish ni..tp pe2 pun..tq again kak zara utk recipe nih..:)


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails