Tuesday 7 June 2011

Apam Marmar



Ada dua tiga resepi apam yang lilly simpan dalam folder yang lilly jengok dari myresipi.com dan di antaranya ialah resepi apam marmar oleh CMG. Bila baca balik resepi tengok macam senang sangat...campak je semua bahan-bahan dan biarkan cik mixer Kenwood buat kerja. Lembut dan gebu apam marmar ni.....like it!

Apam Marmar
Resepi oleh: Mat Gebu
Sumber: Myresipi.com

Bahan-bahan

250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails