Monday 22 August 2011

Ayam Masak Merah Madu


Kembali bersiaran. Lilly nak kongsi resepi ayam masak merah madu yang lilly selalu masak semasa Ramadhan tahun ini. Tidak kurang 2 kali seminggu mesti lilly masak. Aisyah memang cukup suka makan ayam masak merah madu ni. Bila ada jemputan iftar rumah kawan, lilly pun mesti masak ayam masak merah madu ini. Kenapa ye? Sebabnya lilly rasa confirm laku orang ambik makan. Budak-budak pun memang suka kan kalau ayam masak merah berbanding lauk yang bersantan. Betul tak?


Ayam Masak Merah Madu
Sumber: lilly dapurdriyadh.blogspot.com

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
(letak kunyit dan garam dan goreng separuh masak)

Bahan dikisar
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2-3 sudu besar cili kisar - ikut nak pedas macam mana
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas

Bahan lain:
1 labu bawang besar - dimayang
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
3 sudu besar pes tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu
1/2 kiub perisa ayam
1 cawan air
3 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji tomato- dibelah 4
1 helai daun pandan - disimpul

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan 4 sekawan dan daun pandan. Masukan bawang besar yang dimayang, lengkuas dan halia. Goreng hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan dikisar dan goreng hingga garing.
    Masukkan pes tomato, sos tomato, sos cili, madu dan kacau rata. Masukkan sedikit air sekiranya ingin mahu berkuah. Kacau rata
  2. Setelah itu masukkan ayam, buah tomato, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  3. Gaulkan hingga sebati dan rata. Agak ayam masak mesra dengan kuah bolehlah tutup api dan angkat.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails