Wednesday 30 November 2011

Bingka Craker


Orang tua-tua kata, kalau pandang lama-lama boleh jatuh cinta. Bukan jatuh cinta lagi sekali tapi jatuh cinta pada kuih bingka dekat rumah kak Ummi. Tajuk entri Bingka Craker Yang Best yang diletakkan oleh kak Ummi pun power. Haaah...baca je dah terliur.
Lilly buat setengah adunan dari resepi asal kerana bilangan ahli keluarga yang kecil. Lagipun cracker yang ada di rumah hanya cukup untuk setengah adunan resepi. Bingka Craker ni memang sedap untuk dimakan jika inginkan kelainan dari bingka pandan yang biasa. Untuk peringatan diri sendiri, next time lilly kena kurangkan telur sedikit jika gunakan telur grade A.


Bingka Craker
Resepi: Kh267tm @ MyR
Sumber : Jun-Yummylicious / Ummi @ Home Sweet Home


Bahan:-
  • 6 biji telur
  • 450 gram gula (akak letak 410 gram je, guna gula castor)
  • 170 gram tepung gandum
  • 2 sudu teh pandan paste
  • 285 gram tepung cream crackers (kisar biskut cream cracker)
  • 1420 ml santan (akak guna 800 ml santan Kara dan selebihnya + air)
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu teh garam
  • bijan (Jun tambah) - akak pun
Cara-Cara:-
  1. Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
  2. Masukkan santan sedikit-sedikit dann kacau hingga santan habis. tapis.
  3. Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati.
  4. Masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. gaul sebati.
  5. Masukkan ke dalam loyang yg bergris, masak sekejap atas dapur hingga pekat sikit (jun skip yg ni) - jun tabur bijan..(kebetulan bijan biasa habis..yg ade bijan hitam, bantai ajelah..tp cun plak eh? hihi..) - akak pun x masak, terus jek tuang dlm loyang bergris yang dipanaskan dulu selama 3 minit gitu...
  6. Masukkan ke dalam oven n bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong.


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails