Wednesday 8 June 2011

Biskut Nestum Bercoklat - Projek cuti sekolah



Cookies project for summer school holiday activities. Bila anak-anak sudah mula cuti sekolah panjang, kepala ni mula memikirkan apa yang perlu dibuat untuk mengisi masa lapang mereka. Kalau tak asyik main game memanjang dan tengok tv.
So, last Monday lilly pun buatkan doh biskut nestum bercoklat untuk mereka. Aisyah and Ammar take part bulat-bulatkan doh dan letak dalam cookies tray.



Biskut Nestum Bercoklat (70-80 cookies)
Resepi: lilly dapurdriyadh.blogspot

Bahan-bahannya:

180 g mentega
3/4 cawan gula halus
1 biji telur
1 sk esen vanila
1 1/2 cawan tepung serbaguna
1 sk baking powder
1 1/2 cawan nestum
1 cawan coklat yang dicincang


Cara membuatnya:

  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan vanila dan pukul lagi. Masukkan tepung serbaguna, nestum dan baking powder. Masukkan choc cincang. Gaul rata.
  2. Bulatkan dan letak di atas dulang pembakar. Tekan sedikit doh tadi dengan garfu perlahan-lahan. Buat sehingga habis dengan susun jarak antara biskut 2 inci.
  3. Bakar selama 10-12 minit dengan suhu 160C. Sejukkan dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Tuesday 7 June 2011

Apam Marmar



Ada dua tiga resepi apam yang lilly simpan dalam folder yang lilly jengok dari myresipi.com dan di antaranya ialah resepi apam marmar oleh CMG. Bila baca balik resepi tengok macam senang sangat...campak je semua bahan-bahan dan biarkan cik mixer Kenwood buat kerja. Lembut dan gebu apam marmar ni.....like it!

Apam Marmar
Resepi oleh: Mat Gebu
Sumber: Myresipi.com

Bahan-bahan

250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails