Wednesday, 31 March 2010

DAGING MASAK MERAH

Tiba-tiba tekak ni nak makan daging masak merah. First time buat daging masak merah masa bulan puasa 2 tahun lepas. Lamakan tak masak daging ... sebabnya MH lebih suka daging dimasak sup.
Resepi ini diambil dari blog kak jeni. Resepi yang sama first time buat daging masak merah. Senang nak buat dan sedap.


Daging Masak Merah
Sumber : Azie Norazie dari Kak Jeni

Penyediaan
Daging 1kg daging batang pinang - jgn potong, biar seketul besar atau biar dlm 1/2 x 2. [Rebus hingga empuk - air jgn buang]

Cara
Dah empuk, hiris nipis. Goreng hingga agak-agak separa garing..dlm masa yg sama, letakkan pewarna merah setengah penutup. Ratakan pada daging itu. Angkat , ketepikan.

Bahan kisar
1 1/2 biji bawang besar
8 biji bwg putih
3-4 btg cili kering [ikut suka pedas]

Bahan lain
2 btg lada merah - hiris serong
2 biji bawang india - hiris kasar
Daun sup - potong kasar
3 sudu sos tiram
4 sudu sos cili [ikut suka rasa]
3 sudu besar sos tomato - lilly tambah
2-3 sudu gula [ikut suka manis]
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung + air

Cara-cara:
  1. Tumis bahan kisar hingga garing dan wangi, masukkan sos cili dan sos tiram, gula, garam. Kacau sekejap.
  2. Masukkan air rebusan daging ikut suka kuah banyak mana.
  3. Masukkan daging, air tepung jagung. Bila dah cukup agak likat kuah, masukkan bawang india, lada hiris dan daun sop. Agak-agak layu sahaja tutup api.
  4. Siap utk hidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails