Sunday, 22 May 2011

Bingka Ubi Kayu


Terliur nengok gambar bingka ubi kayu cik Nor dalam FB last week. Ramai kawan-kawan di Riyadh ni sudah merasa bingka ubi kayu air tangan cik Nur. Di AF5 hanya lilly sorang je belum merasa lagi... nak tunggu cik nur bagi rasa tak tahu bila. Tekak ni pulak makin gatal....so lilly pun belilah ubi kayu yang kebetulan ada dijual semasa sedang membeli barang dapur di Hyper Panda. Alhamdulillah tertunailah hajat di hati, bingka ubi menjadi dan memang sedap. Senang nak buat, tak perlu perah air ubi setelah diparut. Masuk santan, gula, telur, butter.. bakar...dah siap. Tapi yang tak larat jenuh nak memarut. Berapa kali jugalah lilly berhenti masa memarut sebab baby Anas menangis.

Bingka Ubi Kayu
Sumber: Cik Nur Riyadh

Bahan-bahan:
600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 1/2 cawan santan pekat - saya guna satu santan paket yg 50gm + 2cwn air.
1 biji telur
3/4 cawan gula perang- lilly guna gula pasir
30 g mentega (cairkan)
secubit garam
beberapa titis pewarna kuning

Cara membuat:

Campurkan gula perang bersama santan, kacau sehingga gula perang larut. Kemudian masukkan ubi kayu, telur, mentega dan secubit garam Kacau hingga semuanya sebati. Lumurkan loyang dgn sedikit butter. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pd suhu 150C selama 1 jam atau sehingga masak.
Variasi: Jika inginkan bingka yg berwarna kuning, tukarkan gula perang kpd gula pasir dan masukkan beberapa titis perwarna kuning


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails