Saturday, 31 December 2011

Kuih Bakar Keledek Marble


Salam semua dan anak mummy jika suatu hari nanti membaca resepi ini. Hanya tinggal beberapa jam lagi kita akan masuk ke tahun baru iaitu tahun 2012. Tentu banyak kenangan suka duka sepanjang tahun 2011. Yang baik jadikan kenangan, yang pahit kita jadikan sempadan. Kenangan yang paling manis bagi keluarga lilly ialah dengan kehadiran Muhammad Anas. Anas pun sudah makin besar dan bijak.
Untuk entri yang terakhir tahun ini, Lilly nak berkongsi resepi kuih bakar keledek. Resepi ciptarasa dari dapurdriyadh. Alhamdulillah memang sedap dan pasti tidak mengecewakan. Cubalah!

Kuih Bakar Keledek Marble
Resepi oleh: lilly dapurdriyadh.blogspot.com

Bahan-bahan:
300 gm keledek yg telah dilenyek - lenyek baru timbang
3 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan santan pekat
3/4 cawan gula pasir
3 sb susu pekat
2 sb ghee -dicairkan
1/2 sk garam halus
Pewarna kuning dan hijau
1 sb pes pandan
Bijan untuk ditabur

Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali pewarna, pes pandan dan bijan.
  2. Tapis bancuhan. Bahagikan kepada 2 bahagian.
  3. Letak satu bahagian pewarna kuning dan lagi satu bahagian pewarna hijau dan juga pes pandan. Kacau rata.
  4. Panaskan loyang atau acuan yang bergris atas dapur selama 2-3 minit.
  5. Masukkan bancuhan berselang-seli ke dalam acuan. Tabur bijan di atas bancuhan tadi.
  6. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga masak pada suhu 180 C.

Wednesday, 21 December 2011

Rainbow Chiffon Cake


Salam bersiaran Kembali. Lilly nak update pulak resepi Chiffon Cake yang menjadi kegemaran orang2 di Riyadh ini. Sifu Chiffon Cake di Riyadh ni ialah Kak Nora. Lilly punya chiffon cake taklah selembut kak Nora punya. Tak pe Practice Makes Perfect. Lilly je baru nak buat chiffon kek ni... heheh. Tapi Lilly buat version rainbow sebab dek tengok kek Puding Karamel kat rumah kak Azlita Masam Manis.
Resepi asal sebenarnya ialah Kek Chiffon Keladi oleh CMG tengok kat MyResipi. Kalau tak suka perisa keladi kita boleh tukar dgn perisa orange, strawberry atau pun pandan. Design boleh juga di pelbagaikan. Nak buat 3 lapis warna pun boleh yg macam kak Nora selalu buat. Utk kali ini Lilly buat style rainbow.. tu yg jd Rainbow Chiffon Cake.. pandai2 tukar nama ye Lilly.
Ammar dan Aisyah memang excited la tengok kek yang berwarna-warni tu. Ammar la paling banyak makan. Suku kek dia habiskan hihihh.... sebenarnya Ammar puasa Assyura hari tu. Tu makan tak ingat. Jom tengok resepi chiffon cake oleh CMG ni.


Rainbow Chiffon Cake
Resepi asal: Kek Chiffon Keladi oleh CMG
Sumber rujukan lain: Azlita Masam Manis

Bahan-bahan ( Acuan Chiffon Berukuran 26cm )

Bahan A:-
6 kuning telur (gred A)
150 g gula halus
100 ml pati santan (guna santan kotak)
100 ml minyak jagung/masak
70 ml air
225 g tepung gandum*
1 1/2 camca teh baking powder*(*diayak bersama)
1 camca teh perisa keladi
1/2 camca teh pewarna ungu
Secubit garam

Bahan B:-
6 putih telur (gred A)
135 g gula halus
1/2 camca teh cream of tartar


Cara-cara:

  1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan A dan kacau dgn wisk hingga semua sebati dan larut. Ketepikan sebentar.
  2. Masukkan putih telur ke dalam mixing bowl, masukkan cream of tartar dan putar pada kelajuan tinggi. Masukkan gula sedikit demi sedikit sambil terus memukul hingga kembang dan kental.
  3. Gaulkan putih telur tadi ke dalam no.1 dgn kaedah "kaup balik" hingga sebati.
  4. Tuang dalam acuan chiffon dan ratakan. Tak payah disapu apa2 pada acuan. Biar macam tu saja. Hentak 2 - 3 kali utk membuangkan ruang2 udara dalam adunan kek tadi.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175C, selama 30 - 35 minit.
  6. Bila kek masak, keluarkan dari oven dan terus terbalikkan acuan tadi atas dulang dan biarkan sejuk dalam acuan dalam berkeadaan terbalik.Bila kek betul2 sejuk, sisip tepi acuan dgn pisau kecil, tanggalkan acuan dan sisip juga bahagian dasar acuan dan boleh alihkan kek ke pinggan. Potong dan hidangkan.

Tuesday, 20 December 2011

Kek Coklat Kukus Tanpa Telur

Alhamdulillah pada Ilahi kerana telah memberikan kesempatan utk Lilly menulis entri ini. Dah hampir dua minggu sebenarnya lilly buat kek ini. Ini baru ada kelapangan untuk berceloteh. Actually lilly nak try buat kek Super Moist Eggless Chocolate Cake (SMECC) by Dayang tapi sebenarnya baru perasan kek yang Lilly buat ni bukan SMECC tapi Kek Coklat Kukus Tanpa Telur masa nak CNP tadi. Hahaha...macam manalah boleh tersalah baca resepi. Itulah betul kata orang kita hanya merancang tetapi Allah yang menentukan.
KCKTT ni sebenarnya Lilly buat esok harinya selepas buat Rainbow Chiffon Cake sebab kesiankan Aisyah. Tapi entri ni yang keluar dulu.. hihih sebab senang sikit hanya CNP je resepi. Hari yang Lilly buat Rainbow Chiffon Cake tu dia tak makan sangat kek tu. Sebenarnya Aisyah tu hantu kek coklat. Ammar pulak yang makan banyak....Ammar makan suku kek! Percaya ke tidak.
KCKTT ni memang sedap dan moist sangat. Simpan 3 hari pun still moist je.Tapi utk kek coklat ni Aisyah kureng sikit. Mungkin kerana kek ni terlalu moist dan very chocolaty dengan Lilly yang ada menderhaka sikit pada resepi, tambah lagi dengan topping choc.

Kek Coklat Kukus Tanpa Telur
by : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 6" x 6"

bahan A :
125 g tepung gandum
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
2 sudu kecil serbuk penaik

bahan B :
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang (sila lebihkan gula jika menggunakan serbuk koko pahit/pure cocoa)
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanilla atau 1 sudu kecil coffee emulco
2 cawan susu cair/susu segar (lilly guna susu choc)
1/2 cawan minyak jagung/minyak masak sayuran
1/4 sudu kecil atau secubit garam

bahan C :
1 sudu besar cuka makan atau jus lemon

Cara-cara :

  1. Sediakan pengukus. Didihkan airnya.
  2. Ayakkan bahan A dan kacau rata-rata. Ketepikan.
  3. Satukan kesemua bahan B ke dalam periuk dan dengan menggunakan api perlahan, kacau adunan hingga gula larut dan sebati. Tutupkan api dan biarkan ia suam.
  4. Kemudian satukan bahan A dan B dengan menggunakan hand whisk atau rubber spatula. Kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak bergentel.
  5. Akhir sekali masukkan bahan C. Terus kacau serta merta tetapi jangan terlebih kacau atau terlalu lama. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan mentega.
  6. Tutupkan loyang dengan kertas foil.
  7. Kukuslah selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam.
  8. Setelah habis dikukus, padamkan api. Biarkan sebentar selama 10 minit sebelum mengeluarkan kek dari loyang.
  9. Sejukkan kek sebelum dipotong. Boleh juga dihiaskan dengan topping kesukaan masing-masing.
  10. Kek ini bersaiz kecil sahaja. Sila gandakan sukatan jika menggunakan loyang besar.
    kek ini boleh juga dibakar. Namun kemanisan kek versi kukus tak sama dengan yang dibakar. Jika menggunakan kaedah bakar, sila kurangkan sukatan gulanya atau mengikut citarasa sendiri.
  11. Kek akan menjadi lebih moist dan sedap jika dibiarkan semalaman.

Wednesday, 30 November 2011

Bingka Craker


Orang tua-tua kata, kalau pandang lama-lama boleh jatuh cinta. Bukan jatuh cinta lagi sekali tapi jatuh cinta pada kuih bingka dekat rumah kak Ummi. Tajuk entri Bingka Craker Yang Best yang diletakkan oleh kak Ummi pun power. Haaah...baca je dah terliur.
Lilly buat setengah adunan dari resepi asal kerana bilangan ahli keluarga yang kecil. Lagipun cracker yang ada di rumah hanya cukup untuk setengah adunan resepi. Bingka Craker ni memang sedap untuk dimakan jika inginkan kelainan dari bingka pandan yang biasa. Untuk peringatan diri sendiri, next time lilly kena kurangkan telur sedikit jika gunakan telur grade A.


Bingka Craker
Resepi: Kh267tm @ MyR
Sumber : Jun-Yummylicious / Ummi @ Home Sweet Home


Bahan:-
  • 6 biji telur
  • 450 gram gula (akak letak 410 gram je, guna gula castor)
  • 170 gram tepung gandum
  • 2 sudu teh pandan paste
  • 285 gram tepung cream crackers (kisar biskut cream cracker)
  • 1420 ml santan (akak guna 800 ml santan Kara dan selebihnya + air)
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu teh garam
  • bijan (Jun tambah) - akak pun
Cara-Cara:-
  1. Kacau gula n telur hingga gula larut. masukkan tepung gandum, gaul sebati.
  2. Masukkan santan sedikit-sedikit dann kacau hingga santan habis. tapis.
  3. Masukkan tepung biskut cracker, kacau sebati.
  4. Masukkan garam, minyak sapi dan pes pandan. gaul sebati.
  5. Masukkan ke dalam loyang yg bergris, masak sekejap atas dapur hingga pekat sikit (jun skip yg ni) - jun tabur bijan..(kebetulan bijan biasa habis..yg ade bijan hitam, bantai ajelah..tp cun plak eh? hihi..) - akak pun x masak, terus jek tuang dlm loyang bergris yang dipanaskan dulu selama 3 minit gitu...
  6. Masukkan ke dalam oven n bakar hingga masak pada 160'c selama 1- 1 1/2 jam, keluarkan dan biar sejuk baru potong.


Wednesday, 16 November 2011

Banana Choc Chips Nutella Swirl Muffin


Projek menghabiskan nutella yang lagi beberapa hari nak expired...banana choc chips nutella swirl muffin. Check barang-barang dalam cabinet dapur ternampak dua botol besar nutella. Satu belum dibuka dan lagi satu sudah dibuka dan hampir nak expired. Banyak lagi pulak tu. Budak-budak ni kalau time angin nak makan nutella... sampai 2-3 minggu asyik makan nutella. Lepas tu terus tak usik...tak pandang pun. Tersimpan je atas cabinet dapur tu.
Oklah, resepi ini adalah olahan daripada resepi banana choc chips muffin.


Sumber: Banana Choc Chips Muffin
Olahan: dapurdriyadh.blogspot

Bahan-bahan:
3/4 cawan gula
1 3/4 cawan tepung serbaguna
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
1/4 tsp garam
1 biji telur size L
1 1/2 cawan pisang yg dilenyek
1/4 cawan (60 ml) susu segar or long life
1/2 cawan butter, dicairkan
1/2 tsp vanila
nutella secukupnya
1/2 cawan choc chips

Cara-caranya:

Panaskan oven 170 degree C.
Didalam satu bekas, kacau sebati gula, tepung, baking powder, soda bicarbonat dan garam. Ketepikan.
Sebatikan semua bahan basah dalam satu bekas yang lain.
Masukkan bahan basah, pisang lecek dan choc chips ke dalam bekas bahan kering dan kacau sebati. Don't overmix.
Ceduk adunan ke dalam cawan cupcake 1/2 -3/4 cawan penuh. Letak 1 sudu kecil nutella di atas adunan dan pusingkan.
Bakar selama 20 min atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.


Thursday, 13 October 2011

Banana Choc Chips Muffin

Banana Choc Chips muffin....hasil bangun pukul 3.00 pagi tadi sebab mata ni takleh tido balik. Resepi ni memang sudah save dalam IP dua tiga hari lepas. Tengok macam senang je...dan lilly pun memang suka muffin yang ada rasa pisang. Apa lagi ...

Banana Choc Chips Muffin
Source: curiousfoodie.wordpress

Ingredients:
1 1/2 cups unbleached all purpose flour
1 1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1/8 tsp ground cinnamon
1 1/4 cups mashed ripe bananas (about 3 large)
3/4 cup sugar
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, melted
1/4 cup milk
2 small eggs
1/2 cup chocolate chips
1/2 tsp vanilla essence


Directions

1. Preheat oven to 350°F. Grease 12 muffin cups or line with muffin papers.
2. Sift first 4 ingredients into a large bowl.
3. Combine bananas, sugar, butter, milk, eggs and vanilla essence in a medium bowl.
4. Mix into dry ingredients until just combined. Do not over-mix!
5. Fold in chocolate chips.
6. Divide batter among prepared muffin cups, fill it till 3/4 full.
7. Bake until muffins are golden brown and tester inserted into center comes out clean, for about 25 minutes. (10 to 15 minutes for miniature muffins)
8. Cool muffins in tray for 5 minutes before transferring muffins to cooling rack to cool completely.



Wednesday, 28 September 2011

Jemput-jemput Roti


Nampak rupa jemput-jemput tak? Kalau tak ada header mesti orang confius kan ini apa. Inilah jemput-jemput roti yang lilly buat pagi semalam. Macam biasalah....sayang tengok roti terbiar macam tu je...last2 kena masuk cik tong bila dah berkulat.
Setengah orang panggil jemput-jemput roti atau cekodok ataupun cucur roti. Nak buatnya macam buat jemput-jemput biasa hanya tambahkan roti yang dicarik-carik dalam bancuhan. Lilly tambahkan juga kobis dan carrot untuk menyedapkan lagi. Sedap dan lembut lagi dari jemput-jemput biasa.


Jemput-jemput Roti

Bahan-bahan:

5-6 keping roti -dicarik kecil
1 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 biji bawang besar- dikisar halus
1 cili merah - dikisar halus
segenggam ikan bilis - direndam sekejap dan dikisar
1/2 sudu besar serbuk kari daging
daun bawang
sedikit kobis dihiris nipis
1/4 batang carrot disagat
2 cawan air
1/2 sb garam
minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara-caranya:

  1. Masukkan bahan kisar, telur, serbuk kari, garam dan air dan gaul rata. Kemudian masukkan roti yang telah dicarik tadi. Gaul rata sehingga roti kembang.
  2. Masukkan tepung gandum, daun bawang, kobis dan carrot dan gaul sebati. Tambah air jika perlu (tapi pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau pekat). Biarkan sekejap bancuhan selama setengah jam.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng seperti menggoreng jemput-jemput biasa hingga keperangan dan garing.
  4. Angkat dan toskan. Sedia untuk dimakan panas-panas dengan cili sos.


Wednesday, 21 September 2011

Bun Yogurt


Lamakan lilly tak buat roti? Tapi semalam angin rajin telah menyapa, jadinya lilly pun cubalah buat bun yang menggunakan yogurt. Haiii... hari yogurt la katakan. Lilly buat bun kosong je. Bila nak makan baru potong sikit dan sapukan dengan butter atau nutella.


Bun Yogurt
Sumber: Onigiri MyResepi


Bahan-bahan ( kuantiti bergantung pada saiz bun yang dihasilkan )
250 gram tepung roti
120 gram plain yogurt
40 ml susu segar
20 gram marjerin
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softener
krim coklat atau krim susu atau kaya sebagai inti ( ikut selera masing-masing)


Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pada yang ade BM menu Dough dan ON je.
  2. Perap 40 minit dan kemudian tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin. Bahagi doh pada 10 bahagian dan biar selama 8 minit.
  3. Ambil doh tadi dan masukkan inti kegemaran anda, tapi klu nak plain je pun boleh. Biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 50 minit atau satu jam.
  4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 15 minit atau sehingga permukaan bun tadi perang.Sejukkan atas redai.

Kek Yogurt Peach


Salam. Ini lah food yang lilly buat semalam yang menggunakan yogurt.... Kek Yogurt Peach. Actually sebenarnya lilly nak buat kek yogurt resepi lain tapi sebab terlebih letak minyak... Lilly pun guna resepi 14 Sept MyResepi. Mudah nak membuatnya.


Kek Yogurt Peach
Sumber: 14 Sept MyResepi


Bahan-bahan:
½ cawan yogurt
½ cawan gula halus
½ cawan gula perang
3 biji telur
1 ½ cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
½ cawan minyak masak
buah peach (dipotong dadu)

Cara-cara:
  1. Panaskan oven 180 degree.
  2. Ayak tepung gandum dan baking powder.
  3. Pukul yogurt, gula dan telur di dalam bekas.
  4. Masukkan tepung bersama baking powder yang diayak tadi dan pukul lagi.
  5. Masukkan minyak masak dan pukul sehingga semuanya sebati.
  6. Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang.
  7. Letakkan buah peach yang dipotong dadu diatas adunan.
  8. Bakar pada suhu 180 degree selama 40 hinga 50 minit.

Tuesday, 20 September 2011

Banana Choc Cupcakes


Sambung lagi entri yang tertunggak. Hari ini lilly terajin sikit update dua resepi dan petang tadi terajin mencuba dua resepi baru yang berkaitan dengan yogurt. Dua sekali you.... sebab sayangkan fresh yogurt yang tengah malam karang expired. Sekarang ni dekat dapur tu tengah bau harum je. Nak tahu apa yang lilly masak kena tunggu next entri ye.
Entri ini untuk resepi banana choc cupcakes yang lilly cuba hari Ahad lepas. Dah lama tekak ni teringin nak makan banana choc cake yang lilly suka sangat buat 3 tahun dulu. Tapi resepinya ntah ke mana menghilang dalam laptop ni. Jadinya lilly pun cari resepi yang senang nak dibuat. Ternampak resepi banana choc cupcakes from Joyofbaking. Apa lagi cepat-cepat buat sementara baby Anas sleep pagi tu. Marvellous...memang sedap. Untuk topping, lilly pakai resepi sendiri .



Banana Chocolate Cupcakes
Sumber:JoyofBaking.com

Bahan-bahan:
1 cawan (200 gram) gula
1 cawan (130 gram) tepung serbaguna
1/3 cawan (35 gram) serbuk koko
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
1/4 tsp garam
1 biji telur size L
1/2 cawan pisang yg dilenyek (lebih kurang 1 biji pisang size sederhana)
1/2 cawan (120 ml) air panas
1/4 cawan (60 ml) susu segar or long life
1/4 cawan (60 ml) minyak canola, corn, atau sayuran
3/4 tsp vanila

Cara-caranya:

Panaskan oven 180 degree C.
Didalam satu bekas, kacau sebati gula, tepung, serbuk koko, baking powder, soda bicarbonat dan garam. Ketepikan.
Sebatikan semua bahan basah dalam satu bekas yang lain.
Masukkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering dan kacau sebati.
Ceduk adunan ke dalam cawan cupcake 1/2 -3/4 cawan penuh. Bakar selama 20 min atau sehingga masak bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.
Tunggu cupcake sejuk dan bolehlah dihias dengan topping choc jika suka.


Kek Coklat Kukus



Kek Coklat Kukus ini lilly buat sempena merasmikan kukusan baru yang dibeli di Malaysia semasa lilly balik bercuti summer bulan Julai lepas. Tapi baru dapat bawa ke Riyadh masa balik raya hari tu sebabnya excess baggage masa nak bawa balik bulan Julai hari tu.
Resepi kek coklat kukus ini from hana tapi lilly dah lupa kat mana blog yang lilly jumpa sebabnya tak save. So kenalah lilly cari terus dari MyResepi bila nak menulis entri ini. Thanks hana for the recipe. Lama tak nampak hana menulis dalam blognya.Ke mana dia menghilang? Kek coklat kukus ini memang sedap dimakan bila kita dah simpan semalaman. Untuk topping lilly guna resepi sendiri yang mencampurkan whipping cream. Resepi ikut suka rasa masa tu. Lain kali lilly catat n masukkan dalam entri yea


Kek Coklat Kukus
Sumber: hana MyResepi

Bahan-bahan ( size loyang 18cm )
1 cawan tepung gandum
1/4 cwn serbuk koko van houten
1 sudu kecil baking powder
1 kotak susu coklat (250ml)
2 biji telur (size M)
1 cawan gula halus
1/2 cawan butter (lilly guna 1/2 cawan minyak jagung)
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan minyak masak n esen vanila

TOPPING
3-5 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko van houten
2 sudu besar butter
2 sudu besar susu segar

Cara-cara:
  1. Pukul telur,gula dan butter sampai kembang.Kemudian titiskan esen vanila. n pukul lg. (Lilly skip pukul butter dan hanya pukul gula dan telur)
  2. Ayak tepung,serbuk koko dan baking powder.
  3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.Kaup balikkan.
  4. Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati. (Lilly campurkan minyak jagung)
  5. Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
  6. Utk topping...campurkan semua bhn dan masak secara double boiler. Then bleh la curahkan kat atas kek yg dh sejuk td.. Hiaslah apa suka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong. Taraa...dh siap...bleh la makan



Monday, 19 September 2011

Biskut Suji


Resepi biskut suji ini resepi turun menurun keluarga MH yg lilly dapat dari mak mertua lilly. Tiap-tiap tahun raya mesti kena ada biskut suji ni sebabnya favorite MH. Anak-anak pun suka.
Untuk raya tahun ini, lilly buat juga biskut suji walaupun balik beraya di Malaysia beraya. Dapat request dari mak lilly utk rasa biskut suji yang lilly buat. Lagipun mak mertua lilly dah pencen buat biskut raya tahun ni. Mak lilly memang dah lama pencel awal sebab adik lilly , Kak Ngah take over buat biskut raya dari dulu.
Biskut suji ni tidak menggunakan tepung suji. Bahan-bahannya pun menggunakan bahan yang asas sahaja. Memang mudah membuatnya. Sedap pun ia juga. Belum apa-apa satu dulang dah habis dimakan masa malam tu.

Biskut Suji (120 biji)

Bahan-bahan:
1 tin ghee (400g)
2/3 tin gula ising
1 - 1 1/4 tin tepung gandum
1 tsp baking powder
1/4 tsp garam

Cara membuatnya:

Cairkan ghee dan sejukkan.Di dalam satu bekas, gaulkan ghee tadi bersama gula ising, baking powder dan garam.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh. Bulat-bulatkan doh menjadi bentuk guli dan tekan sedikit di atasnya dan susun di atas dulang pembakar pada jarak 1 inci kerana suji akan mengembang.
Bakar biskut pada suhu 150C selama 7-10 min bergantung pada oven masing-masing.
Keluarkan dan sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam bekas yang kedap udara.

Monday, 22 August 2011

Ayam Masak Merah Madu


Kembali bersiaran. Lilly nak kongsi resepi ayam masak merah madu yang lilly selalu masak semasa Ramadhan tahun ini. Tidak kurang 2 kali seminggu mesti lilly masak. Aisyah memang cukup suka makan ayam masak merah madu ni. Bila ada jemputan iftar rumah kawan, lilly pun mesti masak ayam masak merah madu ini. Kenapa ye? Sebabnya lilly rasa confirm laku orang ambik makan. Budak-budak pun memang suka kan kalau ayam masak merah berbanding lauk yang bersantan. Betul tak?


Ayam Masak Merah Madu
Sumber: lilly dapurdriyadh.blogspot.com

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
(letak kunyit dan garam dan goreng separuh masak)

Bahan dikisar
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2-3 sudu besar cili kisar - ikut nak pedas macam mana
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas

Bahan lain:
1 labu bawang besar - dimayang
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
3 sudu besar pes tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar madu
1/2 kiub perisa ayam
1 cawan air
3 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji tomato- dibelah 4
1 helai daun pandan - disimpul

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan 4 sekawan dan daun pandan. Masukan bawang besar yang dimayang, lengkuas dan halia. Goreng hingga naik bau. Kemudian masukkan bahan dikisar dan goreng hingga garing.
    Masukkan pes tomato, sos tomato, sos cili, madu dan kacau rata. Masukkan sedikit air sekiranya ingin mahu berkuah. Kacau rata
  2. Setelah itu masukkan ayam, buah tomato, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  3. Gaulkan hingga sebati dan rata. Agak ayam masak mesra dengan kuah bolehlah tutup api dan angkat.

Daging Masak Blackpepper Berkentang


Assalamualaikum wbt. Bila dah masuk hari ke 10 terakhir Ramadhan, mood nak memasak macam menurun kan. Nak masak yang simple je. Macam mana dengan kawan-kawan sekalian. Sama ke? Atau pun ntah-ntah lilly sorang je. Al-maklumlah mood nak balik raya dah menjelma. Insya-Allah lilly balik beraya tahun ni. Tapi sekejap je...hanya 8 hari. Oklah kan daripada tidak balik langsung.
Daging Blackpepper Berkentang ini, menu iftar lilly 2-3 hari lepas. Senang dan sedap. Kalau makan dengan nasi panas boleh bertambah la masa bersahur tu.


Daging Blackpepper Berkentang
Sumber: lilly dapurdriyadh.blogspot.com

Bahan-bahan:
500 gm - 1 kg daging -
(dihiris nipis dan direbus hingga empuk - simpan 1 cawan air rebusan daging)
1/2 biji bawang besar - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
secubit lada hitam - ditumbuk halus

Bahan lain
1/2 batang carrot - dihiris panjang
2 biji kentang - dipotong baji 8
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji tomato - dipotong 8
2 cili merah - dibelah tengah
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/4 cawan kicap manis
1 sb kicap masin

Cara-cara:

Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing dan wangi. Masukkan daging bersama air rebusan daging. Tunggu mendidih.
Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan masin. Kacau rata.
Bila dah agak cukup pekat kuah, masukkan kentang, carrot, tomato, bawang dan cili merah. Agak-agak layu tutup api. Siap utk hidang.


Wednesday, 17 August 2011

Buttermilk Pancakes


Ammar request lilly buat pancake untuk berbuka puasa semalam. Layan je la kan apa budak-budak ni nak makan. Sebab they all jarang request pada lilly nak makan apa. Jadinya lilly pun buat buttermilk pancake resepi yg lilly nampak kat blog kak shidah. Dua kali jugalah budak-budak makan pancake ni... time berbuka dan lepas terawih.


Buttermilk Pancakes
Adapted from joyofbaking
Sources: dairimama.blogspot.com


Ingredients:
1 cup (130 grams) all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
2 tablespoons granulated white sugar
1 large lightly beaten
1 cup (240 ml) buttermilk (or 1 cup of milk + 1tbs vinegar, let it stand for 5-10 minutes)
2 tablespoons (40 grams) unsalted butter, melted
Plus extra melted butter for greasing the pan



Method
  1. Mix the dry ingredients, make a well in the center. Pour in the wet ingredients, mix with a whisk.
  2. Heat a non stick pan, lightly butter it, using a scoop, pour the batter. Once bubbles appear, turn over, cook for 1-2 minutes.
  3. Served with condensed milk/honey/maple syrup or whatever toppings u like :)

Thursday, 11 August 2011

Kuih Tepung Pelita Daun Pandan



Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua. Inilah kuih yang lilly buat akhirnya untuk juadah iftar semalam. Kuih tepung pelita daun pandan. Tapi lilly punya tepung pelita tak guna daun pandan sebagai bekas. Pakai bekas plastik kecil yang biasa tu. Sebenarnya tak reti nak buat kelongsong pun ye juga...hihihh. Plus sayang mak ooii nak pakai daun pandan buat kelongsong....kalau dekat Malaysia lainlah. Berlambak daun pandan.
Tuan punya resepi kuih ini adalah Ros jintanmanis.com. Masa nampak kuih ni dekat rumah Ros, terus cakap dalam hati nak cubalah resepi kuih tepung pelita ni. Untuk menambahkan koleksi resepi tepung pelita yang ada. Pada lilly kuih tepung pelita ni, tekstur hijaunya memang macam kuih tako. Rupa pun lebih kurang sama... Peace.


Kuih Tepung Pelita Daun Pandan
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Untuk Lapisan Bawah ( warna hijau)
1/2 cawan tepung beras
1 paket (100gram) tepung hoen kwee warna hijau
1 sudu besar air kapur
3/4 cawan gula
4 1/2 cawan air@ jus perahan daun pandan

Untuk Lapisan Atas ( warna putih)
450ml santan
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam

Cara-caranya

1. Buat Kelongsong tepung pelita menggunakan daun pandan, kemudian satukan tepung beras, tepung hoen kwe hijau, gula dan jus pandan, kacau sebati dan tapiskan, masukkan di dalam periuk dan kacau selalu hingga pekat dan berkilat.

2. Selepas itu curahkan lapisan hijau tadi ke dalam kelongsong daun pandan dan biarkan seketika. Sementara itu buat lapisan atasnya, santan di campur dengan tepung beras dan garam, kacau sebati dan tapiskan. Masukkan di dalam periuk dan kacau selalu, setelah santan menjadi pekat, curah kan ke atas lapisan hijau tadi, dan biarkan sejuk.

3. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan, Selamat Mencuba.




Wednesday, 10 August 2011

Sambal Ikan Bilis


Salam. Sekarang ini mesti kawan-kawan di Malaysia sedang memikirkan hendak masak atau beli apa untuk berbuka hari ini. Di sini lebih kurang pukul 11.00 pagi. Anak-anak semua masih tidur kerana mereka tidur selepas bersahur dan solat subuh bila waktu Ramadhan. Lilly sekarang ni tengah berpikir-pikir nak buat kuih apa hari ni. Ada jamuan iftar bersama kawan-kawan Riyadh di rumah seorang kawan lilly petang nanti. Nak tahu apa yang lilly buat kena tengok next entri ye.....
Semalamkan lilly masak nasi lemak sambal ikan bilis. Jadinya entri kali ini lilly nak share sambal ikan bilis style lilly. Malam tadi tak sempat nak update entri ini. Ye lah dah 3 entri sekali....hihihh.

Sambal Ikan Bilis
Sumber: lilly dapurdriyadh

Bahan-bahannya:
50 g ikan bilis yang telah dibersihkan - goreng hingga garing
2 bawang besar size sederhana-dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
secubit belacan - dikisar sekali
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan air asam jawa dari secubit asam jawa
1 labu bawang - dibelah 8
3 sudu besar minyak masak
4 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam halus

Cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali dengan minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga masak. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing dan pecah minyak. Perlahankan api.
  2. Masukkan gula dan kacau rata. Ini untuk mendapatkan warna sambal yang merah.
  3. Masukkan 1/2 cawan air dan tunggu mendidih.Kemudian masukkan air asam jawa. Biarkan sambal sehingga masak lebih kurang 5 minit.
  4. Masukkan ikan bilis goreng, belahan bawang besar dan garam. Kacau rata. Biarkan sambal masak lagi.
  5. Rasa masin dan manis sambal. Tambah garam gula jika perlu. Tutup api dan sedia dihidang.



Tuesday, 9 August 2011

Kangkung Goreng Belacan


Tukar selera sikit untuk juadah berbuka puasa hari ni. Lilly masak nasi lemak sambal ikan bilis berserta ayam goreng dan kangkung goreng belacan. Lilly kalau masak nasi lemak at least mesti ada lauk sampingan ayam goreng kerana MH tak suka makan nasi lemak kosong. Kebetulan juga ada sayur kangkung dalam fridge, lilly pun buat juga kangkung goreng belacan. Jom tengok resepi mudah kangkung goreng belacan style lilly.

Kangkung Goreng Belacan
Sumber : lilly dapurdriyadh

Bahan-bahan:
1 ikat sayur kangkung - dipotong asingkan bahagian daun dan batang
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 biji bawang besar - ditumbuk
1 tangkai cili merah - ditumbuk
sedikit belacan- situmbuk
1/4 kiub perisa ikan bilis
1/2 cawan air
garam

Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Masukkan bahan yang ditumbuk. Goreng sedikit sehingga naik bau.
  2. Masukkan air dan tunggu sehingga mendidih. Masukkan batang sayur kangkung, secubit garam dan kiub perisa ikan bilis jika suka. Tunggu hingga batang lembut.
  3. Kemudian baru masukan bahagian daun kangkung dan kacau rata. Tutup api.


Veal Soup



Semalam juga lilly masak veal soup untuk lauk berbuka puasa. Memang sedap sup daging kita kalau kita pakai veal @ anak lembu. Tapi make sure campur juga dengan bahagian yang bertulang baru rasa kick sup tu. Orang kat rumah ni memang suka makan sup daging teruatamanya veal atau naimi. MasyaAllah dagingnya memang lembut dan kurang berlemak berbanding daging lembu biasa. MH siap cakap nak bawa balik veal dan naimi bila balik Malaysia raya nanti. Boleh ke? Dia kata dekat Malaysia takde semua tu. Tapi memang betul pun bila pikir balik. Daging lembu dekat Malaysia tak sama dekat Riyadh. Tak tahu kenapa. Begitu juga ayam... hhmmm.


Sup Daging
Sumber: lilly dapurdriyadh

Bahan-bahannya:
1 kilo daging lembu -(bertulang) direbus sehingga empuk
3 bawang putih - dikisar halus
1 1/2 biji bawang besar - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
2 sb perencah sup daging ayam Adabi
1 bunjut sup ayam
1 batang cellery - dihiris nipis
2 ubi daun bawang
1 biji kentang dibelah 4
1 inci kulit kayu manis
1 bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 liter air atau lebih
1 1/2 sb garam halus
daun bawang
bawang goreng

Cara membuatnya:
  1. Bersihkan daging dan rebus daging dengan 2 liter air hingga empuk. Ketepikan.
  2. Panaskan periuk dengan 2 sudu besar minyak. Apabila agak-agak minyak sudah panas, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
  3. Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi. Kacau sehingga naik bau. Masukkan perencah sup daging ayam yang telah digaul dengan sedikit air. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan daging berserta air rebusan. Masukkan sup bunjut dan ubi daun bawang. Tunggu sehingga mendidih. Perlahankan api.
  5. Masukkan kentang dan tutup periuk . Biarkan lebih kurang 10 -15 minit sehingga kentang masak. Buka semula tudung periuk.
  6. Masukkan batang cellery dan garam. Tambah garam lagi jika perlu. Tutup api.
  7. Taburkan daun bawang dan bawang goreng sewaktu menghidang.


Sardine Puff



Salam Ramadhan semua yang sudi menjenguk rumah lilly yang tak seberapa ni. Diharap tak terlambat untuk lilly mengucapkan Ramadhan Kareem kepada followers, silence reader dan pengunjung semua. Semoga Ramadhan kali ini membawa seribu rahmat dan keinsafan pada lilly dan kita semua. Semoga Ramadhan pada tahun ini yang terbaik dari tahun-tahun sebelumnya. Amin.
Alhamdulillah, hari ini adalah hari yang ke 9 kita berpuasa pada tahun ini. Tahun ini juga sudah masuk 5 tahun jugalah lilly berpuasa di Riyadh bersama keluarga kecil lilly. Tahun ini juga Aisyah sudah mula berpuasa penuh... (kecuali hari pertama je dia berbuka puasa pukul 3.00 petang). Rasenya mungkin dia tidak tahan tengok karipap daging yang lilly buat hari tu.
Hari ini lilly buat puff sardin sebagai kuih berbuka puasa. Ammar dan Aisyah suka sangat puff sardin tapi tidak bagi MH sebabnya dia kata sayang buat puff guna inti sardin. Sorry ye laling...ikut tekak majoriti plus chef.

Sardine Puff
Sumber: lilly dapurdriyadh

Bahan-bahan:
Puff pastry secukupnya
Inti sardin
Sapuan
- Sedikit susu segar dan 1 biji telur-pukul

Bahan-bahan inti sardin:
1 tin sardin - buang kuah tomato dan keluarkan isinya saja
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 bawang besar - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
1 bawang besar -didadu
1/2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sb gula
1/2 sb garam halus
1 sb perahan lemon

Cara membuat inti sardin:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan kisar dan goreng hingga sedikit garing. Masukkan cili kisar dan kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan bawang yang dipotong dadu dan ikan sardin. Kacau rata sambil hancurkan ikan sardin.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, garam, gula dan perahan lemon. Kacau rata sehingga inti agak kering. Akhir sekali masukkan daun bawang, kacau rata dan tutup api.
Cara membuat puff sardin:
  1. Defrostkan sekejap instant puff lebih kurang 15 minit.
  2. Ambil satu bahagian dan kelar 3-4 line di sebelah kanan bahagian segitiga.
  3. Letak inti sardin di tengah-tengah kulit puff. Tutup puff dengan melipat puff berbentuk segitiga kemudian tekan perlahan-lahan dengan garfu di keliling puff.
  4. Ulang langkah 2 dan 3 sehingga habis.
  5. Sapu bancuhan susu dan juga telur di atas kulit puff.
  6. Bakar lebih kurang 10-15 minit suhu 180C. Angkat dan hidangkan.


Wednesday, 8 June 2011

Biskut Nestum Bercoklat - Projek cuti sekolah



Cookies project for summer school holiday activities. Bila anak-anak sudah mula cuti sekolah panjang, kepala ni mula memikirkan apa yang perlu dibuat untuk mengisi masa lapang mereka. Kalau tak asyik main game memanjang dan tengok tv.
So, last Monday lilly pun buatkan doh biskut nestum bercoklat untuk mereka. Aisyah and Ammar take part bulat-bulatkan doh dan letak dalam cookies tray.



Biskut Nestum Bercoklat (70-80 cookies)
Resepi: lilly dapurdriyadh.blogspot

Bahan-bahannya:

180 g mentega
3/4 cawan gula halus
1 biji telur
1 sk esen vanila
1 1/2 cawan tepung serbaguna
1 sk baking powder
1 1/2 cawan nestum
1 cawan coklat yang dicincang


Cara membuatnya:

  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan vanila dan pukul lagi. Masukkan tepung serbaguna, nestum dan baking powder. Masukkan choc cincang. Gaul rata.
  2. Bulatkan dan letak di atas dulang pembakar. Tekan sedikit doh tadi dengan garfu perlahan-lahan. Buat sehingga habis dengan susun jarak antara biskut 2 inci.
  3. Bakar selama 10-12 minit dengan suhu 160C. Sejukkan dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Tuesday, 7 June 2011

Apam Marmar



Ada dua tiga resepi apam yang lilly simpan dalam folder yang lilly jengok dari myresipi.com dan di antaranya ialah resepi apam marmar oleh CMG. Bila baca balik resepi tengok macam senang sangat...campak je semua bahan-bahan dan biarkan cik mixer Kenwood buat kerja. Lembut dan gebu apam marmar ni.....like it!

Apam Marmar
Resepi oleh: Mat Gebu
Sumber: Myresipi.com

Bahan-bahan

250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)

Cara-cara:
  1. Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
  2. Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat.
  3. Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
  4. Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
  5. Gunakan spatula, buat pusingan satu arah sebyk 1 - 2 kali.. Kukus atas air mendidih selama 45 minit. Angkat dan keluarkan dari acuan. Biar sejuk baru dipotong.

Sunday, 22 May 2011

Bingka Ubi Kayu


Terliur nengok gambar bingka ubi kayu cik Nor dalam FB last week. Ramai kawan-kawan di Riyadh ni sudah merasa bingka ubi kayu air tangan cik Nur. Di AF5 hanya lilly sorang je belum merasa lagi... nak tunggu cik nur bagi rasa tak tahu bila. Tekak ni pulak makin gatal....so lilly pun belilah ubi kayu yang kebetulan ada dijual semasa sedang membeli barang dapur di Hyper Panda. Alhamdulillah tertunailah hajat di hati, bingka ubi menjadi dan memang sedap. Senang nak buat, tak perlu perah air ubi setelah diparut. Masuk santan, gula, telur, butter.. bakar...dah siap. Tapi yang tak larat jenuh nak memarut. Berapa kali jugalah lilly berhenti masa memarut sebab baby Anas menangis.

Bingka Ubi Kayu
Sumber: Cik Nur Riyadh

Bahan-bahan:
600 g ubi kayu yg telah diparut (TIDAK PERLU perah airnya)
1 1/2 cawan santan pekat - saya guna satu santan paket yg 50gm + 2cwn air.
1 biji telur
3/4 cawan gula perang- lilly guna gula pasir
30 g mentega (cairkan)
secubit garam
beberapa titis pewarna kuning

Cara membuat:

Campurkan gula perang bersama santan, kacau sehingga gula perang larut. Kemudian masukkan ubi kayu, telur, mentega dan secubit garam Kacau hingga semuanya sebati. Lumurkan loyang dgn sedikit butter. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pd suhu 150C selama 1 jam atau sehingga masak.
Variasi: Jika inginkan bingka yg berwarna kuning, tukarkan gula perang kpd gula pasir dan masukkan beberapa titis perwarna kuning


Tuesday, 17 May 2011

Apam Eno


Bila pengukus sudah dikeluarkan, semangat hendak membuat kuih yang perlu dikukus pun timbul. Lilly buat apam eno hari Ahad yang lepas. Tak sangka mudah hendak membuatnya. Tapi kena mengikut tip-tip yang telah diberi oleh komentar dalam myresipi.

Ini salah satu kuih favorite lilly semasa zaman sekolah. Aisyah kurang minat dengan apam eno ini berbanding apam polkadot yang lilly buat last week. Apam eno kan rasenya kosong berbanding apam polkadot. Pandai budak-budak sekarang ni memilih apam mana yang sedap.


Apam Eno
sumber resipi: zara_klate myresipi.com

Bahan-bahan
  • 300g tepung beras
  • 8-10 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar yeast
  • 280-300ml air
  • 3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
  • pewarna merah, hijau
Cara-cara:
  1. tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
  2. bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (bancuh malam, kukus keesokan pagi)
  3. bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
  4. masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
  5. smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
  6. bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

lilly letakkan juga tips dari nurnikisha di bawah sebagai rujukan lilly. Kredit kepada tuan punya resepi dan nurnikisha.

1)mcm mana nak pastikan apam merekah cantik?

*kukus apam guna api besar..if api kecik apam naik tp x merekah *isi bekas penuh2..apam mesti merekah cantik *make sure ada ruang utk peredaran udara panas diantara acuan2 apam..jgn susun terlalu rapat

2)if kukusan x panaskan dulu jd tak?

*apam ttp merekah cantik dan gebu tp make sure api yg digunakan utk kukus besar if api kecik naik gak tp x merekah *make sure ada ruang utk peredaran udara panas diantara acuan2 apam..jgn susun terlalu rapat

3)jumlah air yg paling cun utk resepi nih 280ml..hehe..bg kish ler sbb kish buat guna air byk tu gebu..lembut n tak basah apamnyerr..hehe

4)bila sejuk baru kuarkan apam dr acuan if tak apam pecah

5)eno tu kita campur dulu siap2 dalam keseluruhan adunan once kita panaskan kukusan utk buat hasilnya adalah sama dgn if kita masukkan eno ketika tunggu acuan dipanaskan...:)

6)eno if tak rata dier jd berbintik2 apam tu biler masak hehe..

tu jek hasil experiment kish ngan apam pg nih..hehe..harap2 dpt bantu 1st timer apam eno maker cam kish ni..tp pe2 pun..tq again kak zara utk recipe nih..:)


Apam Polkadot



Dah lama teringin nak buat apam polkadot ni. Nampak cantik sangat apam ni bila tengok di rumah Ros jintanmanis.com dan Hana. Tapi apam polkadot lilly kurang cantik sebab colour dot-dot yang lilly guna warna kuning telur. Bila dah siap kukus tengok, alahai tak comelnya dot-dot tu.
Lilly buat apam polkadot ini last week.. macam biasa lilly selalu update lambatkan? Ini kerana lilly perlu tengok waktu yang sesuai untuk update blog. Aisyah dan Ammar suka apam ini...tapi Aisyah je complain ada filing jem dalam apam tu...dia tak suka.

Apam Polkadot
Sumber resepi: Shelly@myresipi.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )

3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa - lilly guna strawberry jem
pewarna

Cara-cara:

  1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.
  3. Masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag.
  4. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja.
  5. Letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan.
  6. Picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
  7. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.

Friday, 6 May 2011

Kuih Lopes


Sambung operasi update resepi yang tertangguh dari dua hari lepas.

Terliur Lilly tengok kuih lopes di rumah Dayang Jack last month. Mesti kena buat ni...nampak macam mudah je. Almaklum Lilly ni suka cuba resepi yang mudah dibuat dan sedap.

Jadinya, Isnin lepas lilly pun keluarkan periuk pengukus yang telah lama tersimpan rapi di dalam kabinet tu. Dan alhamdulillah kuih lopes lilly menjadi petang itu.

MH balik kerja tanya "Sapa bagi kuih lopes ni?" Nak tergelak pun ada masa dengar tu.Ye lah isteri dia boleh ada masa nak buat kuih lopes dengan nak jaga Anas lagi. Tahu tak apa Lilly jawab " Mestilah ayang buat sendiri. Takde sapanya nak bagi kuih banyak tu." Kalau pompuan lain dah merajuk dengar hb tanya sapa yang bagi.. huhuhuhh.

Kuih Lopes
Source: Tulip 77 MyResipi


Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )

2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air pandan (dikisar)
1 st air kapur (tak letak)
1/2 sdt garam
beberapa titik pewarna hijau (lilly letak pandan paste)
kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
*** air gula ***
3 ketul gula melaka
5 sb gula
3 cawan air


Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
*** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.






Blended Orang Cake



Huuh...baru dapat update resepi n post di blog malam ni. Laptop lilly rosak n my hubby punya laptop ada problem nak CNP sebabnya pakai Internet Explorer 9.0. Kenalah MH godek-godek solved the problem.

Angin rajin telah menyapa lilly pagi Ahad lepas selepas ronda rumah Hana. Tekak ni pulak teringin nak makan kek last week plus tangan nak cuba resepi baru. Ternampak pulak resepi yang mudah dibuat. Pakai blend dan menggunakan minyak. Apa lagi Lilly pun keluarkan lah sebiji valencia orange dalam fridge dan bermulahlah operasi mem'baking' pagi tu. Aisyah balik sekolah pukul 11 pagi hari itu (sekolah habis awal kerana standstorm) kek pun dah siap.


Blended Orange Cake

Bahan-bahan
1 bji buah limau-lilly buang kulit
1 cawan minyak
2 cawan gula halus- lilly letak 11/4 cwn
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  2. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  3. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.


Thursday, 21 April 2011

Chocolate-chocolate Chunk Muffins



Last Tuesday, lilly baked muffins untuk di bawa ke usrah dan juga untuk Ammar & Aisyah makan. Ammar siap bawa 2 ketul muffin ke sekolah esoknya. Dalam sibuk jaga Anas yang nak berdukung je, lilly kena cari juga masa untuk cuba new recipe n post dlm blog. Bagi lilly ianya satu terapi untuk hilangkan rasa penat menguruskan rumah dan anak-anak. Lilly ambil resepi muffin ni di blog Mamafami.


Chocolate - Chocolate Chunk Muffins
Source: Dorie Greenspan, Baking: From My Home To Yours

Ingredients :
6 tablespoons unsalted butter
4oz bittersweet chocolate, coarsely chopped
2 cups all-purpose flour
2/3 cup sugar
1/3 cup cocoa powder, sifted
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon salt
*1 1/4 cups buttermilk
1 large egg
1 teaspoon vanilla essence
(To sour milk: Use 4-1/2 teaspoons white vinegar plus milk to equal 1-1/2 cups)

Method :

1. Layer the muffin cups with papercups. Set aside.
2. Melt the butter and half of the chopped chocolate together in a bowl over a saucepan of simmering water; or do this in a microwave. Remove from heat.
3. In a large bowl, whisk together the flour, sugar, cocoa, baking powder, baking soda, and salt.
4. In another bowl, whisk the buttermilk, egg and vanilla extract together until well combined.
5. Pour the liquid ingredients and the melted butter and chocolate over the dry ingredients and, with the whisk or a rubber spatula, gently but quickly stir to blend. Don’t worry abo ut being thorough – a few lumps are better than overmixing the batter.
6. Stir in the remaining chopped chocolate.
7. Divide the batter evenly among the muffin cups.
8. Bake for about 20 to 25 minutes, or until a thin knife inserted into the center of the muffins comes out clean.
9. Transfer the pan to a rack and cool for 5 minutes before carefully removing each muffin from its mould.

Sunday, 17 April 2011

Puding Roti Epal Karamel



Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah tak sangka Puding Roti Epal Karamel, resepi baru lilly tokok tambah dari resepi asal Puding Roti Choc Chips dan Pisang menjadi dan sedap. Surprisingly, MH pun suka puding roti ni walaupun lilly sedia maklum dia memang tak suka bread pudding.
Ammar dan Aisyah terus je minta nak makan puding roti ni bila dah siap bakar. Tak sabar nak tunggu sejuk betul-betul terus mintak nak ngap. Mungkin kerana bau wangi gula karamel membuatkan diaorang tak sabar nak makan.
Perfect combination! Puding roti epal karamel ini rasenya memang sedikit manis tetapi apabila dimakan bersama potongan epal hijau yang masam memang sedap.


Puding Roti Epal Karamel


Sumber: Dari dapur di Riyadh

Bahan-bahannya:

12 keping roti - dibuang kulit
2 cawan susu segar/long life
1/2 cawan gula
4 biji telur
1/4 cawan minyak jagung
1 sk esen vanila
2 sudu besar mentega
1 cawan gula - boleh kurangkan jika suka
2 biji epal hijau - dibuang kulit dan potong dadu
10 biji kurma
Gula ising


Cara membuatnya:

  1. Potong tepi kulit 9 keping roti dan koyakkan. Rendamkan roti dengan susu di dalam satu bekas selama 1/2 jam.
  2. Pukul telur dan 1/2 cawan gula hingga kembang. Masukkan esen vanila dan minyak jagung. Kacau rata.
  3. Cairkan 1 cawan gula di atas kuali hingga keperangan seperti buat gula hangus. Masukkan mentega dan epal yang telah dipotong dadu. Kacau rata. Tutup api dan terus curahkan karamel ke dalam no 2 dan kacau.
  4. Kemudian masukkan bancuhan tadi di dalam bancuhan roti. Masukkan kurma yang telah dihiris dan kacau rata. Ketepikan.
  5. Ambil 3 keping roti dan koyakkan dan susun dalam bekas membakar. Curahkan no 3 ke dalam bekas. Pastikan semua roti tadi terendam.
  6. Bakar pada suhu 180 C selama 40 minit atau sehingga keperangan.. Keluarkan dan sejukkan. Ayak gula ising di atas puding jika suka.



Saturday, 16 April 2011

JJCM - Tokyo Restaurant

It's Thursday! Dapur lilly di Riyadh closed again....

Alhamdulillah dapat juga makan di Tokyo Restaurant malam Khamis lepas. Itupun setelah melihat pic cik Yan di FB dan blog kak zura. Ingatkan dah tutup Tokyo Restaurant ni. Tapi punyalah ramai orang beratur menunggu nak makan Japannese food di Riyadh ni.






Saturday, 9 April 2011

Zurich-London and Ole-ole. Thank you laling.

MH ada training di London last week. Dah dekat-dekat tu bolehlah berjalan di negeri Europe lain. Bila lagi nak merasa berjalan di tempat orang kan.

Sian MH jalan sorang-sorang di Zurich sebab lilly tak nak ikut. Pikirkan Muhammad Anas yang baru 2 bulan lebih dan masih lagi BF.

Jom layan pic MH di Zurich.








Bila tak ikut mesti dapat ole-ole kan? Hehehehh...Thank you very much laling.


Wednesday, 6 April 2011

Chocolate Bottom Banana Square

Jalan-jalan blog kak Shidah ternampak resepi Chocolate Bottom Banana Square ni. Nampak senang je nak buat dan pisang pun memang ada. Apa lagi lilly pun buat semalam untuk di bawa ke usrah.


Picture kurang menarik sangat sebab ambik thru IPhone.





Chocolate Bottom Banana Square
Source : Tammy Recipes

Description: Chocolate swirl banana bread squares topped with chocolate chips
Yield: 24 squares


Ingredients: (I made double the ingredients)
1/2 cup butter
1 cup sugar (I used 3/4 cup only sebab too sweet)
1 egg
1 teaspoon vanilla
1 1/2 cups mashed banana (about 3 medium bananas)
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup baking cocoa
1 cup chocolate chips



Instructions:
1. In mixing bowl, cream butter and sugar. Add egg, vanilla, and bananas, beating thoroughly.
2. In a separate bowl, combine flour, soda, baking powder, and salt. Add to creamed mixture and mix well.
3. Divide batter in half. Add the cocoa to one portion of the batter. Spread that portion in the bottom of a greased 9 x 13-inch baking dish. Spoon remaining batter on top, swirling gently with butter knife if desired, and sprinkle with chocolate chips.
4. Bake at 350 degrees for 30 minutes or until batter tests done with a toothpick or fork. Cool and cut into 24 squares.




Wednesday, 30 March 2011

Puding Fruit Cocktail Sos Kastard

Assalamualaikum.
Lama sangat rasenya lilly tak update rumah lilly ni dengan resepi baru yang telah dicuba dan memang menjadi n best. Sejak dari preggy pertengahan last year hinggalah baby Muhammad Anas sudah berusia 2 bulan... satu dua resepi nak post pun susah ataupun malas sebenarnya...mood dah hilang ke mana...huhuhhh.

Tapi seawal 7.30 pagi semalam lilly berjaya membuat puding fruit cocktail. Sos kastard lilly buat tengahari sikit. Resepi puding fruit cocktail ini resepi asalnya adalah puding longan dari Rosmarlina @ Jintanmanis yang telah di tokok tambah sedikit. Lilly buat 2 adunan kerana untuk di bawa ke usrah petangnya. Senang sangat nak buatnya. Rasa puding bila makan dengan sos kastard Masya Allah memang sedap lemak berkrim. Lagi sedap bila dimakan dingin.

Picture di bawah adalah puding fruit cocktail yang telah siap dihidang utk di bawa ke usrah. Lilly hiaskan dengan hirisan prune dan buah nangka dalam tin. Nampak menarik tak?




Puding Fruit Cocktail Sos Kastard


Bahan-bahannya:(satu adunan)
4 gram serbuk agar-agar
beberapa biji buah longan -lilly ganti dengan 1 tin fruit cocktail
300ml susu segar- boleh ganti dengan susu sejat (lilly guna long life milk)
200ml air
4 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( dibancuh dulu dengan sedikit air)

Untuk Sos kastard
1 1/2 sudu besar tepung kastard ( dibancuh dulu dengan sedikit air)
1/2 cawan susu segar@susu sejat - (lilly guna long life milk)
1/2 cawan air (lilly tambah lagi
1/4 cawan air lagi utk sukatan 2 adunan)
2 sudu besar gula (lilly letak 3 sb gula)
1 telur kuning utk 2 adunan supaya kuah nampak pekat dan berkrim

Cara-caranya:



  1. Masuk serbuk agar-agar di bancuh dengan 2 sudu besar air, susu segar dan air ke dalam periuk. Masukkan juga air gula dari fruit cocktail. Masak dan kacau sebati dan biarkan agak mendidih.

  2. Masukkan fruit cocktail, gula, bancuhan tepung kastard dan kacau selalu sehingga agak pekat. Akhir sekali masukkan puding di dalam acuan yang disukai dan sejukkan sebentar pada suhu bilik baru di masukkan di dalam peti ais.

  3. Buat Kuah Kastard, masukkan semua bahan sos kastard di dalam periuk dan kacau sebati, kacau sehingga sos menjadi berkilat dan pekat, jika terlalu pekat boleh juga tambahkan sedikit air. Sejukkan sos kastard di dalam fridge.

  4. Cara menghidang. Keluarkan puding dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk. Curahkan sos kastard di atas puding. Hiaskan dengan hirisan prune dan buah nangka. Atau mengikut citarasa dan kraetiviti masing-masing :).

    Wednesday, 2 March 2011

    New family member

    Alhamdulillah pada 18 Januari 2011, 10.58 pagi lahirlah Muhammad Anas 36+ weeks, 2.37 kg ke dunia melalui pembedahan ceasarean di Sulaiman Habib Hospital, Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia. Yang bestnya hari ni adalah hari yang ke 44 lilly pantang...esok dah boleh makan macam-macam and keluar rumah shopping. Bag Burberry satu laling..hehehehh.


    Ammar dan Aisyah memang seronok sangat dengan kedatangan orang baru dalam famili kami.


    Anda mungkin juga meminati

    Related Posts with Thumbnails