Assalamualaikum wbt. Bila dah masuk hari ke 10 terakhir Ramadhan, mood nak memasak macam menurun kan. Nak masak yang simple je. Macam mana dengan kawan-kawan sekalian. Sama ke? Atau pun ntah-ntah lilly sorang je. Al-maklumlah mood nak balik raya dah menjelma. Insya-Allah lilly balik beraya tahun ni. Tapi sekejap je...hanya 8 hari. Oklah kan daripada tidak balik langsung.
Daging Blackpepper Berkentang ini, menu iftar lilly 2-3 hari lepas. Senang dan sedap. Kalau makan dengan nasi panas boleh bertambah la masa bersahur tu.
Daging Blackpepper Berkentang
Sumber: lilly dapurdriyadh.blogspot.com
Bahan-bahan:
500 gm - 1 kg daging -
(dihiris nipis dan direbus hingga empuk - simpan 1 cawan air rebusan daging)
1/2 biji bawang besar - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
secubit lada hitam - ditumbuk halus
Bahan lain
1/2 batang carrot - dihiris panjang
2 biji kentang - dipotong baji 8
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji tomato - dipotong 8
1/2 biji bawang besar - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
secubit lada hitam - ditumbuk halus
Bahan lain
1/2 batang carrot - dihiris panjang
2 biji kentang - dipotong baji 8
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji tomato - dipotong 8
2 cili merah - dibelah tengah
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/4 cawan kicap manis
1 sb kicap masin
Cara-cara:
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1/4 cawan kicap manis
1 sb kicap masin
Cara-cara:
Tumis bahan yang ditumbuk hingga garing dan wangi. Masukkan daging bersama air rebusan daging. Tunggu mendidih.
Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, kicap manis dan masin. Kacau rata.
Bila dah agak cukup pekat kuah, masukkan kentang, carrot, tomato, bawang dan cili merah. Agak-agak layu tutup api. Siap utk hidang.
1 comment:
kyrie shoes
supreme
goyard bags
yeezy shoes
off white hoodie
jordan retro
golden goose sneakers
air jordan
kd shoes
off white
Post a Comment