Wednesday, 21 September 2011

Bun Yogurt


Lamakan lilly tak buat roti? Tapi semalam angin rajin telah menyapa, jadinya lilly pun cubalah buat bun yang menggunakan yogurt. Haiii... hari yogurt la katakan. Lilly buat bun kosong je. Bila nak makan baru potong sikit dan sapukan dengan butter atau nutella.


Bun Yogurt
Sumber: Onigiri MyResepi


Bahan-bahan ( kuantiti bergantung pada saiz bun yang dihasilkan )
250 gram tepung roti
120 gram plain yogurt
40 ml susu segar
20 gram marjerin
1 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softener
krim coklat atau krim susu atau kaya sebagai inti ( ikut selera masing-masing)


Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pada yang ade BM menu Dough dan ON je.
  2. Perap 40 minit dan kemudian tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin. Bahagi doh pada 10 bahagian dan biar selama 8 minit.
  3. Ambil doh tadi dan masukkan inti kegemaran anda, tapi klu nak plain je pun boleh. Biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 50 minit atau satu jam.
  4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 15 minit atau sehingga permukaan bun tadi perang.Sejukkan atas redai.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails