Sambung lagi entri yang tertunggak. Hari ini lilly terajin sikit update dua resepi dan petang tadi terajin mencuba dua resepi baru yang berkaitan dengan yogurt. Dua sekali you.... sebab sayangkan fresh yogurt yang tengah malam karang expired. Sekarang ni dekat dapur tu tengah bau harum je. Nak tahu apa yang lilly masak kena tunggu next entri ye.
Entri ini untuk resepi banana choc cupcakes yang lilly cuba hari Ahad lepas. Dah lama tekak ni teringin nak makan banana choc cake yang lilly suka sangat buat 3 tahun dulu. Tapi resepinya ntah ke mana menghilang dalam laptop ni. Jadinya lilly pun cari resepi yang senang nak dibuat. Ternampak resepi banana choc cupcakes from Joyofbaking. Apa lagi cepat-cepat buat sementara baby Anas sleep pagi tu. Marvellous...memang sedap. Untuk topping, lilly pakai resepi sendiri .
Banana Chocolate Cupcakes
Sumber:JoyofBaking.com
Bahan-bahan:
1 cawan (200 gram) gula
1 cawan (130 gram) tepung serbaguna
1/3 cawan (35 gram) serbuk koko
3/4 tsp baking powder
3/4 tsp soda bicarbonate
1/4 tsp garam
1 biji telur size L
1/2 cawan pisang yg dilenyek (lebih kurang 1 biji pisang size sederhana)
1/2 cawan (120 ml) air panas
1/4 cawan (60 ml) susu segar or long life
1/4 cawan (60 ml) minyak canola, corn, atau sayuran
3/4 tsp vanila
Cara-caranya:
Panaskan oven 180 degree C.
Didalam satu bekas, kacau sebati gula, tepung, serbuk koko, baking powder, soda bicarbonat dan garam. Ketepikan.
Sebatikan semua bahan basah dalam satu bekas yang lain.
Masukkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering dan kacau sebati.
Ceduk adunan ke dalam cawan cupcake 1/2 -3/4 cawan penuh. Bakar selama 20 min atau sehingga masak bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.
Tunggu cupcake sejuk dan bolehlah dihias dengan topping choc jika suka.
No comments:
Post a Comment