Projek menghabiskan nutella yang lagi beberapa hari nak expired...banana choc chips nutella swirl muffin. Check barang-barang dalam cabinet dapur ternampak dua botol besar nutella. Satu belum dibuka dan lagi satu sudah dibuka dan hampir nak expired. Banyak lagi pulak tu. Budak-budak ni kalau time angin nak makan nutella... sampai 2-3 minggu asyik makan nutella. Lepas tu terus tak usik...tak pandang pun. Tersimpan je atas cabinet dapur tu.
Oklah, resepi ini adalah olahan daripada resepi banana choc chips muffin.
Sumber: Banana Choc Chips Muffin
Olahan: dapurdriyadh.blogspot
Bahan-bahan:
3/4 cawan gula
1 3/4 cawan tepung serbaguna
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
1/4 tsp garam
1 biji telur size L
1 1/2 cawan pisang yg dilenyek
3/4 cawan gula
1 3/4 cawan tepung serbaguna
1 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
1/4 tsp garam
1 biji telur size L
1 1/2 cawan pisang yg dilenyek
1/4 cawan (60 ml) susu segar or long life
1/2 cawan butter, dicairkan
1/2 tsp vanila
nutella secukupnya
1/2 cawan butter, dicairkan
1/2 tsp vanila
nutella secukupnya
1/2 cawan choc chips
Cara-caranya:
Panaskan oven 170 degree C.
Didalam satu bekas, kacau sebati gula, tepung, baking powder, soda bicarbonat dan garam. Ketepikan.
Sebatikan semua bahan basah dalam satu bekas yang lain.
Masukkan bahan basah, pisang lecek dan choc chips ke dalam bekas bahan kering dan kacau sebati. Don't overmix.
Ceduk adunan ke dalam cawan cupcake 1/2 -3/4 cawan penuh. Letak 1 sudu kecil nutella di atas adunan dan pusingkan.
Ceduk adunan ke dalam cawan cupcake 1/2 -3/4 cawan penuh. Letak 1 sudu kecil nutella di atas adunan dan pusingkan.
Bakar selama 20 min atau sehingga masak bergantung kepada oven masing-masing.
No comments:
Post a Comment