Tuesday, 27 July 2010

Pajeri Nenas



Pajeri nenas ni lilly bawa masa lunch rumah kak nora Khamis lepas. Tak sangka sedap juga pajeri nenas resepi olahan lilly sendiri. Kalau tak puji diri sendiri sapa la pulak kan..hahahahh.Lain kali boleh buat lagi.

Pajeri Nenas

Bahan-bahannya:
1 biji nenas - buang kulit dan dipotong kecil
1 1/2 biji bawang besar - dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
2 sb udang kering - dikisar halus
300ml santan cair
3 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula perang (boleh tukar dengan gula melaka)
3 sudu besar minyak masak
3 biji cili merah
1 ini kulit kayu manis
1 bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
4-5 sudu besar gula pasir
sedikit garam


Cara-cara:


  1. Panaskan minyak. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Tumis bahan yang telah dikisar halus. Masukkan serbuk kari dan kacau hingga garing. Masukkan sedikit air.
  2. Masukkan nenas dan biarkan masak sekejap. Masukkan santan cair.
  3. Masukkan kerisik, gula perang, gula pasir dan garam secukup rasa. Masukkan cili merah.
  4. Masak hingga mendidih dan nenas masak.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails