Friday 21 August 2009

IKAN KUKUS


Sudah lama sebenarnya lily berangan-angan untuk ada blog sendiri tentang koleksi resepi masakan. Untuk koleksi diri sendiri dan yang paling penting ialah untuk anak-anak lily. Yalah nanti bila lilly dah tua atau sudah tiada adalah kenangan untuk anak lily dikongsi bersama keluarga mereka dan rakan-rakan... Walaupun tak seberapa.
Sebenarnya tak tahu nak start macam mana dan tak tahu nak letak resepi apa dulu. Kalau ikutkan lilly ada berpuluh-puluh koleksi resepi masakan tetapi kebanyakannya bukan resepi lilly sendiri...almost orang lain punya hehehehh. Sebabnya lilly ni taklah pandai memasak sangat dan rajin memasak sebelum datang ke bumi Saudi ni. Maklumlah dulu bekerja. Masak yang simple-simple...kuih-muih beli je. Dekat Malaysia cakap aje nak apa...boleh cari. Dah duduk sini nak makan kenalah buat sendiri. Lagi satu dah boring duduk rumah tak tahu nak buat apa...cubalah masak mengikut resepi yang diambil dari MyR ataupun dari blogger masakan.
So, resepi pertama yang lilly nak attach ni adalah dari resepi lilly sendiri. Resepi yang paling mudah dan simple...Ikan Kukus.

Ikan Kukus

Bahan-bahannya:
1-2 ikan mengikut size
Bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji lemon
1 biji tomato dibelah 4
½ batang carrot
Caulilower
Cili merah - hiasan
Nenas jika suka
Daun bawang di hiris panjang –hiasan
Bawang goreng
1 sb perasa tom yam
secubit garam

Cara membuatnya:
  1. Panaskan kukusan.
  2. Basuh ikan dengan perahan lemon hingga hilang bau hanyir.
  3. Letakkan ikan di dalam bekas. Gaul ikan dengan perasa tom yam dan garam. Perah ½ biji jus lemon di atas ikan.
  4. Susun bawang merah, bawang putih, hirisan halia, carrot dan cauliflower.
  5. Susun tomato, lebihan lemon, cili merah dan nenas jika.
  6. Kukus ikan di dalam kukusan antara 30 minit.
  7. Angkat ikan. Hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng


No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails