Monday, 8 November 2010

Kerapu Kukus Cendawan Bersuhun


Semalam lilly masak ikan kerapu kukus kerana dah lama rasanya tak makan ikan kukus. Tukar selera pulak makan ikan yang berkukus. Selalunya lilly masak sweet sour je ikan kerapu ni. Ikan ni rasa ala-ala masakan cina sebab letak dried mushroom. Semerbak bau mushroom sewaktu mengukus.


Kerapu Kukus Cendawan Bersuhun
Sumber: Olahan sendiri

Bahan-bahannya:
1-2 ikan mengikut size
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - diketuk
1 inci halia - dihiris
1/2 biji lemon
½ batang carrot
10 biji dried mushroom - direndam dahulu
1 ketul suhun - direndam dahulu
1 sb sos ikan
2 sb sos soya
secubit garam

Cara membuatnya:
  1. Panaskan kukusan.
    Basuh ikan dengan perahan lemon hingga hilang bau hanyir.
    Letakkan ikan di dalam bekas.
  2. Di dalam satu bekas satukan sos ikan dan sos soya dan juga garam. Curahkan di atas ikan.
  3. Susun bawang merah, bawang putih, hirisan halia, carrot dan mushroom.
    Susun lebihan lemon dan suhun di atas ikan.
    Kukus ikan di dalam kukusan antara 30 minit.
    Angkat ikan. Boleh dihidangkan.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails