Tuesday, 9 November 2010

Puding Pelangi


Frust rasenya buat puding ni sebab pelanginya tak menjadi. Apa-apa pun rasenya sedap. But Ammar complain kenapa rasa puding ni lain. Maybe dia compare dengan rase puding roti marble yang lilly selalu buat kot.

Lilly punya puding cepat mengeras semasa hendak letak di dalam bekas. Nak kata slow sangat buat kerja tak de lah. Mungkin lilly terkurang letak susu cair. Lilly letak 200ml susu cair je. Sebabnya tak tahu exactly sukatan susu cair tu. Di sini sukatan satu tin susu cair lain-lain. Lilly main agak-agak je. Next time kena tambahkan lagi susu cair rasenya ataupun kurangkan sedikit serbuk agar-agar kepada 8 gram.

Puding Pelangi
Sumber: Alma MyResepi

Bahan-bahan ( 5-6 orang )
10g serbuk agar2
650ml air
200gm gula pasir (kalau nk kurang manis wat dlm 180gm pun ok) - lilly kurangkan kpd 180gm
60gm mentega
1 biji telur
½ tin susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko - lilly letak 1/2 sudu kecil choc emulco
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara-cara:
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan.
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis.
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bila dah keras leh ler ngappp....sori ler, puding yg buat ari tu xmcm pelangi sgt baru je msk dlm fridge, anak I stir sket ngan jarinye - xsabor nk mkn :(

4 comments:

ninest123 said...

louis vuitton, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, replica watches, louboutin pas cher, longchamp pas cher, nike air max, longchamp outlet, longchamp, louis vuitton, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, prada outlet, replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, nike free, ugg boots, longchamp outlet, jordan shoes, louboutin outlet, sac longchamp, kate spade outlet, nike free, oakley sunglasses, louboutin, burberry, polo ralph lauren outlet, ralph lauren pas cher, nike outlet, tiffany and co, michael kors, uggs on sale, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, nike air max, tory burch outlet, louboutin shoes, polo ralph lauren outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, christian louboutin outlet, chanel handbags, ray ban sunglasses, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, air max, gucci outlet

ninest123 said...

louis vuitton, moncler, vans, swarovski crystal, toms shoes, juicy couture outlet, ugg boots uk, karen millen, louis vuitton, replica watches, supra shoes, bottes ugg, hollister, canada goose, thomas sabo, moncler, gucci, converse, canada goose uk, doudoune canada goose, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, pandora charms, converse outlet, moncler, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, coach outlet, juicy couture outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry, links of london, moncler outlet, louis vuitton, louis vuitton, pandora charms, canada goose outlet, montre pas cher, swarovski, moncler, ray ban, sac louis vuitton pas cher, lancel, pandora jewelry, ugg,uggs,uggs canada, marc jacobs, canada goose, ugg pas cher

ninest123 said...

burberry, lululemon, north face, ray ban uk, nike roshe, abercrombie and fitch, ugg boots, true religion jeans, michael kors outlet, ugg boots, nike blazer, michael kors outlet, nike free run uk, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet, oakley pas cher, michael kors outlet, hollister, hermes, timberland, north face, coach outlet, nike air max, air force, kate spade handbags, michael kors, true religion jeans, burberry outlet online, mulberry, hogan, michael kors, replica handbags, lacoste pas cher, coach outlet, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, hollister pas cher, ralph lauren uk, sac guess, coach purses, new balance pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, nike air max, ray ban pas cher, true religion jeans, converse pas cher, nike air max

ninest123 said...

iphone 6 cases, hollister, bottega veneta, nike air max, mont blanc, iphone cases, ipad cases, ferragamo shoes, p90x workout, jimmy choo shoes, ralph lauren, oakley, nike huarache, timberland boots, iphone 5s cases, baseball bats, s5 cases, longchamp, beats by dre, hollister, iphone 6 plus cases, louboutin, asics running shoes, soccer shoes, north face outlet, mcm handbags, lululemon, chi flat iron, mac cosmetics, iphone 6s plus cases, giuseppe zanotti, instyler, ghd, vans shoes, birkin bag, nike trainers, celine handbags, reebok shoes, iphone 6s cases, herve leger, north face outlet, hollister, nike air max, new balance, babyliss, valentino shoes, wedding dresses, soccer jerseys, nfl jerseys, abercrombie and fitch, insanity workout, nike roshe

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails