Saturday, 4 February 2012

Biskut Almond Nestum Double Choc



Saya tak sangka cookies ini mendapat tempat di hati anak-anak saya dan juga MH. Sudah dua kali saya membuat cookies ini iaitu semasa cuti sekolah tempoh hari dan juga petang tadi. Siap mendapat pujian dari kak Nani tersayang di mukabuku lagi. Muahhs...lap u kak nani. Resepi akan saya merajinkan diri menulis di atas kertas untuk dikirimkan bersama nestum esok InsyaAllah.

Semenjak dari projek membuat cookies bersama Aisyah yang lepas, ada lagi cookies yang saya buat..yang ini dan cookies choc chips. Resepi tunggu dulu ye...bila saya free. Baru saya sedari...(iye ke ataupun buat-buat tak sedar) yang anak-anak saya gemarkan cookies dari kek. Bayangkanlah saya buat cookies petang, dua hari lepas itu sudah habis. Kalau saya buat kek, mereka hanya akan makan sekali itu sahaja selepas kek itu siap dibakar. Mereka tidak akan mengulang... maka mummynya lah yang akan ngap kek yang tak habis itu. Macam manalah mummynya tak &%$..oops.

Sesiapa yang rajin, sudi-sudikanlah mencuba resepi ini. Manalah tahu menepati selera anda.



Biskut Almond Nestum Double Choc
Sumber resepi oleh lilly dapurdriyadh.blogspot.com

Bahan-bahannya:
200g mentega / butter
3/4 gula castor @ 200g
1 biji telur
1 sk esen vanilla
1 1/2 cawan tepung serbaguna
1 sk baking powder
1/2 sk soda bicarbonate
1/4 sk garam halus
1/2 cawan almond - dikisar halus
1 cawan Nestum original
1/2 cawan choc bar - dicincang
1/2 cawan choc chips


Cara membuatnya:
  1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi. Masukkan tepung serbaguna, baking powder, soda bicarbonat, garam halus, serbuk almond dan nestum. Masukkan choc chips dan choc cincang. Gaul rata.
  2. Bulatkan dan letak di atas dulang pembakar. Tekan sedikit doh tadi dengan garfu perlahan-lahan. Buat sehingga habis dengan susun jarak antara biskut 2 inci.
  3. Bakar selama 10 minit dengan suhu 165C. Sejukkan dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.


6 comments:

fasha said...

Salam..

Saya selalu follow updates recipe dr blog ni. Tapi tak pernah post comment! Thanks for sharing all the recipe, simple and yet tasty! Since, saya selalu gunakan recipe yang ada kat blog ni. I thought i should drop a thank you note! Please continue to share all your recipes, suka sangat sebab, simple and easy to follow. Thanks again!

Siti Rasyidah Razali said...

wow! nampak sedap biskut ni. tq sb share resepi =)

ninest123 said...

louis vuitton, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, replica watches, louboutin pas cher, longchamp pas cher, nike air max, longchamp outlet, longchamp, louis vuitton, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, prada outlet, replica watches, louis vuitton, ray ban sunglasses, nike free, ugg boots, longchamp outlet, jordan shoes, louboutin outlet, sac longchamp, kate spade outlet, nike free, oakley sunglasses, louboutin, burberry, polo ralph lauren outlet, ralph lauren pas cher, nike outlet, tiffany and co, michael kors, uggs on sale, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, ugg boots, nike air max, tory burch outlet, louboutin shoes, polo ralph lauren outlet, tiffany jewelry, air jordan pas cher, christian louboutin outlet, chanel handbags, ray ban sunglasses, prada handbags, oakley sunglasses, nike roshe run, air max, gucci outlet

ninest123 said...

louis vuitton, moncler, vans, swarovski crystal, toms shoes, juicy couture outlet, ugg boots uk, karen millen, louis vuitton, replica watches, supra shoes, bottes ugg, hollister, canada goose, thomas sabo, moncler, gucci, converse, canada goose uk, doudoune canada goose, moncler, moncler, wedding dresses, canada goose, pandora charms, converse outlet, moncler, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, coach outlet, juicy couture outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora jewelry, links of london, moncler outlet, louis vuitton, louis vuitton, pandora charms, canada goose outlet, montre pas cher, swarovski, moncler, ray ban, sac louis vuitton pas cher, lancel, pandora jewelry, ugg,uggs,uggs canada, marc jacobs, canada goose, ugg pas cher

ninest123 said...

burberry, lululemon, north face, ray ban uk, nike roshe, abercrombie and fitch, ugg boots, true religion jeans, michael kors outlet, ugg boots, nike blazer, michael kors outlet, nike free run uk, michael kors, true religion outlet, michael kors outlet, oakley pas cher, michael kors outlet, hollister, hermes, timberland, north face, coach outlet, nike air max, air force, kate spade handbags, michael kors, true religion jeans, burberry outlet online, mulberry, hogan, michael kors, replica handbags, lacoste pas cher, coach outlet, vanessa bruno, vans pas cher, michael kors, hollister pas cher, ralph lauren uk, sac guess, coach purses, new balance pas cher, tn pas cher, michael kors outlet, nike air max, ray ban pas cher, true religion jeans, converse pas cher, nike air max

ninest123 said...

iphone 6 cases, hollister, bottega veneta, nike air max, mont blanc, iphone cases, ipad cases, ferragamo shoes, p90x workout, jimmy choo shoes, ralph lauren, oakley, nike huarache, timberland boots, iphone 5s cases, baseball bats, s5 cases, longchamp, beats by dre, hollister, iphone 6 plus cases, louboutin, asics running shoes, soccer shoes, north face outlet, mcm handbags, lululemon, chi flat iron, mac cosmetics, iphone 6s plus cases, giuseppe zanotti, instyler, ghd, vans shoes, birkin bag, nike trainers, celine handbags, reebok shoes, iphone 6s cases, herve leger, north face outlet, hollister, nike air max, new balance, babyliss, valentino shoes, wedding dresses, soccer jerseys, nfl jerseys, abercrombie and fitch, insanity workout, nike roshe

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails