Tuesday, 6 October 2009

SWEET POTATO BREAD


Bahan-bahannya:
300g tepung gandum
3 sk emplex / bread softener
2 sk bread improver
3 sk yis segera
1 sk garam
2 sb butter
60 gram ubi kentang ( direbus & di lenyek )
2 sb susu tepung
4 sb gula
1 biji telur (pukul sikit)
130ml air sejuk
** Inti kastard **
Boleh guna mana2 resepi kastard asalkan boleh pipekan atas adunan roti. Lilly guna resepi kastard dari resepi fruit tarts.

Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua sekali bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan tekan On.
    Kemudian perap doh dalam mangkuk yg besar dan tutup dgn cling film selama 40minit di tempat yg panas supaya adunan naik elok.
  2. Tumbuk doh untuk mengeluarkan angin. Bentukkan doh menjadi bebola seberat 30g dan letakkan di dalam loyang pembakar yg telah di gris sekelilingnya. Ini untuk mengelakkan dari roti melekat. Perap lagi sekali selama 40minit.
  3. Paipkan adunan kastard pada atas roti.
  4. Bakar pada suhu 180C selama 15-20minit atau hingga permukaan roti nampak perang .
  5. Keluarkan roti dan sapukan butter di atas roti supaya roti nampak berkilat.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails