Tuesday 25 May 2010

Ayam Masak Padang


Hari ni lilly cuba masak Ayam Masak Padang diambil dari blog kak ummi kuantan. Resepi asal dari sapa lupa la pulak. Minta maaf ye tuan punya resepi. Lain kali kena catat ni....karang kena saman la pulak. Nak buka balik blog kak ummi malas la pulak.

Memang sedap Ayam Masak Padang ni. Rupa lebih kurang sama dengan ayam kalio yang lilly masak satu masa dulu. (Hemm...rasanya dah dekat setahun tak masak ayam kalio....next week boleh masak la). MH balik dari ofis siap tanya lilly masak apa yang special hari ni...dia kata wangi je bau bila buka pintu rumah.

Ayam Masak Padang

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)
300 ml santan
100 ml susu cair
garam dan sedikit gula
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugur

Bahan-bahan utk dikisar :
4 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
2 batang serai
10 biji cili api (lilly kurangkan separuh)
sedikit kunyit hidup


Cara-cara:
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan2 kisar hingga terbit bau.
  2. Masukkan ayam dan biarkan mendidih sebentar.
  3. Masukkan santan dan susu cair.
  4. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak. (jika xnak kuahnya pekat, boleh tambah air).
  5. Hidangkan.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails