Monday, 3 May 2010

Mee Isi Ketam dan Bebola Ikan

Jom makan! Ini mee chineese style mengikut citarasa sendiri....resepi main campak-campak dan menggunakan bahan yang ada di dapur. Habis licin dikerjakan kami sekeluarga.

Mee Cina dengan Isi Ketam dan Bebola Ketam

Bahan-bahan:
10 keping isi ketam - dibahagi 2 @ 3
10-15 bebola ikan - bahagi 2
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos soya
500 ml stok ayam
1/2-1 kiub ayam "Maggi"
1 pokok daun sup, diambil ubinya dan juga di potong panjang
1/2 batang carrot - dipotong nipis serong
1 pokok sayur pak choy
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
1 biji telur putih
500ml air
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak bijan

Bahan Lain:
1- 2 bungkus Chineese Noodles - dicelur jika suka
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap

Cara membuatnya:
  1. Dalam periuk, panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih yang dicincang dan goreng hingga wangi.
  2. Masukkan stok ayam, air dan ubi daun bawang. Biarkan mendidih. Masukkan sos tiram, sos soya, kuib ayam dan carrot. Biarkan sekejap 3-5 minit.
  3. Masukkan isi ketam dan fish ball. Tambah garam secukup rasa. Masukkan bancuhan tepung jagung dan telur putih dan kacau rata.
  4. Akhir sekali masukkan sayur pak choy dan daun bawang.
  5. Hidangkan bersama chineese noodles dan tabur kan dengan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan juga cili kicap jika suka.







Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails