Mee Cina dengan Isi Ketam dan Bebola Ketam
Bahan-bahan:
10 keping isi ketam - dibahagi 2 @ 3
10-15 bebola ikan - bahagi 2
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos soya
500 ml stok ayam
1/2-1 kiub ayam "Maggi"
1 pokok daun sup, diambil ubinya dan juga di potong panjang
1/2 batang carrot - dipotong nipis serong
1 pokok sayur pak choy
1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
1 biji telur putih
500ml air
garam secukup rasa
1 sudu besar minyak bijan
Bahan Lain:
1- 2 bungkus Chineese Noodles - dicelur jika suka
Hirisan daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Sambal kicap
Cara membuatnya:
- Dalam periuk, panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih yang dicincang dan goreng hingga wangi.
- Masukkan stok ayam, air dan ubi daun bawang. Biarkan mendidih. Masukkan sos tiram, sos soya, kuib ayam dan carrot. Biarkan sekejap 3-5 minit.
- Masukkan isi ketam dan fish ball. Tambah garam secukup rasa. Masukkan bancuhan tepung jagung dan telur putih dan kacau rata.
- Akhir sekali masukkan sayur pak choy dan daun bawang.
- Hidangkan bersama chineese noodles dan tabur kan dengan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan juga cili kicap jika suka.
3 comments:
canada goose
russell westbrook shoes
coach outlet
nike air huarache
yeezy boost 350 v2
off white jordan 1
nike sneakers
kobe byrant shoes
off white
kyrie irving shoes
air jordans
adidas yeezy
longchamp
golden goose outlet
bape hoodie
calvin klein underwear
yeezys
moncler outlet
air yeezy
bape
nike dunks
travis scott jordan
bape outlet
fear of god outlet
jordan travis scott
Post a Comment