Friday, 23 April 2010

Pisang Goreng

Sapa kata duduk dekat Riyadh tak boleh makan pisang goreng. Tak kisahlah walaupun pisang tanduk bukan pisang nipah or pisang abu. Pisang goreng is my favorite...bila balik Malaysia mesti cari pisang goreng bila waktu minum petang. Tapi kadang-kadang frust betul dengan pisang goreng yang dibeli...lembik dan berminyak. Sampaikan MH cakap makan pisang goreng kat Riyadh lagi sedap dari beli kat Kajang. (Pisang goreng yang lilly buat la apalagi)

Lilly beli pisang tanduk dekat Hyperpanda area Indian food. Mak ooii..mahal..SR10 sekilo. Tapi nak buat camne...nak makan. Pejam mata je lah. Dekat Malaysia punyalah murah. Kalau nak yang free kena balik kampunglah kan.... Teringat kejap masa kecik-kecik bila balik kampung Kati, Kuala Kangsar. Opah bagi buah tangan setandan pisang utk dibawa balik ke Kuala Lumpur. Pisang nipah rasanya. Sampai kereta belah belakang rendah dari depan. Kerana punya banyaklah buah tangan termasuk durian, manggis, rambutan dan langsat. Itu tak termasuk 1 tin kerepek pisang yang duduk dekat bahagian penumpang. Very nostalgia...

Lilly nak share teknik untuk mendapatkan pisang goreng yang rangup dengan hanya menggunakan minyak masak. Caranya ialah dengan memasukkan minyak masak yang panas ke dalam bancuhan tepung beras. Kalau tak de tepung beras, guna tepung gandum pun boleh.


Pisang goreng

Bahan-bahannya:
Pisang tanduk- dipotong serong
Tepung beras /tepung gandum
Air
2 sudu besar minyak panas
Secubit kunyit
Secubit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Masukkan semua tepung beras, kunyit dan garam ke dalam satu bekas. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi bancuhan seperti jemput-jemput ikan bilis.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng. Agak-agak minyak panas, ambil 2 sudu besar minyak dan masukkan ke dalam bancuhan tepung. Kacau rata. Masukkan pisang dan gaul rata.
  3. Masukkan pisang dalam kuali dan goreng hingga berwarna kuning keemasan. Angkat dan toskan.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails