Friday 9 April 2010

Kuih Bakar Kak Ton

Lama tak buat kuih bakar. Kali ini lilly buat kuih bakar Kak Ton pulak. Famous resepi kuih bakar kak Ton di Riyadh ni. Terima kasih banyak-banyak pada Nor kerana posting resepi ini di Notes FB. Lilly CNP buat koleksi resepi...hihihh.

Kuih bakar ni memang sedap berlemak. Habislah diet sapa yang tengah diet iteww.


Kuih Bakar Kak Ton

Bahn-bahannya:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa)- lilly pakai 2 cawan air + 100g serbuk santan
3 cawan jus pandan (10 helai daun pandan diblend) -@ 1 sk pandan elmulco
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sudu besar marjerin
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil pewarna hijau

Cara membuatnya:

  1. Panaskan oven pada suhu 180c
  2. Gaul semua bahan sehingga sebati. (lilly masukkan semua bahan dalam blender, blend hingga sebati).
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di sapu minyak.
  4. Bakar selama 1 jam, setelah 30 minit taburkan bijan dan bakar lagi 30 minit atau sehingga masak.Sejukan dulu baru potong.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails