Saturday, 3 April 2010

Sambal Telur


Lauk tambahan yang mudah dimasak dan membuka selera. Yummy...


Sambal Telur

Bahan-bahannya:
5 biji telur - direbus dan dibuang kulit
2 bawang besar size sederhana-dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar pes tomato
sedikit air asam jawa
1 labu bawang - dibelah 6
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali dengan minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga sedikit kering. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
  2. Masukkan pes tomato dan kacau. Masukkan sedikit air asam jawa dan kacau. Tunggu hingga mendidih.
  3. Masukkan belahan bawang besar. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali, masukkan telur rebus. Gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails