Saturday, 10 April 2010

Lemon Chicken


Dinner hari ni lilly masak chineese style....lemon chicken. Bahasa melayunya ayam bersos lemon. Mentang-mentang dalam fridge banyak buah lemon...ku masak lemon chicken. Senang sebenarnya masak chineese style berbanding masak cara melayu. Pada pandangan peribadi lilly. Masakan melayu banyak mengunakan bahan seperti serai, lengkuas, halia etc. Pastu banyak yang pakai santan.

Sapa yang memang tekak melayu rasanya tak boleh masuk kot sebab masam dia rasa lain sikit. Bukan masam asam pedas tau..tapi rasa lemon :D. Lilly belajar makan n masak chineese style ni pun bila dah kahwin dengan MH. Nasib baiklah tekak ni boleh terima dan ingin mencuba.


Lemon Chicken

Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - bersihkan dan dipotong size sederhana
1 biji telur
sedikit lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
1 biji bawang besar - dipotong baji
1 sudu besar minyak masak
hirisan buah lemon

Untuk sos
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 biji lemon - diperah ambil airnya
1 sudu besar pati jus lemon
3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/4 cawan air


Cara membuatnya:
  1. Pukul telur di dalam bekas hingga kembang. Masukkan lada sulah. Gaul ayam dan perap selama 10 minit. Salut ayam dengan tepung jagung sebelum menggoreng ayam. Goreng ayam hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Masukkan semua bahan untuk sos di dalam bekas. Kacau. Ketepikan.
  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga kekuningan.
  4. Masukkan bahan sos, sedikit air, hirisan lemon dan garam gula secukup rasa. Masukkan ayam dan gaul rata. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails