Friday 16 April 2010

Nasi Beriani Daging


Maaf la ye sebab selalu buat siaran tertunda. Busy maklumlah dah pergi sekolah. Nasi beriani daging ini lilly masak hari isnin lepas. Tercapai juga hasrat hendak cuba masak nasi beriani. Sebenarnya hasrat hendak masak nasi beriani ni sudah lama disimpan. Setahun yang lepas...bila tengok kawan-kawan dekat rumah ni masak nasi beriani. Tak percaya? Kena percaya juga...if you know me..hihih.

Rempah beriani yang lilly beli punyalah dah lama juga...rasanya sebaya dengan angan-angan lilly. Ada 3 kotak rempah beriani dalam kabinet dapur tu. Bila beli grocceries ...teringat nak buat.. beli lagi satu kotak. Sebabnya takut dah expired. Tapi alhamdulillah semuanya masih belum expired...masih boleh dipakai.

Lilly masak nasi beriani rempah Mehran yang dibeli di sini. Rempah beriani ni tempat pengeluarannya adalah di Karachi, Pakistan. Lilly ikut sebiji biji resepi atas kotak tu. Senang juga hendak masak nasi beriani ni. Rasa memang sedap...bukan perasan sendiri tau..tapi kenyataan...

Tapi yang sedihnya, MH hanya makan sikit je sebab dia balik kerja pukul 3.00 pagi. Orang kuatlah katakan...busy memanjang. Itupun jamah nasi tu esok paginya waktu breakfast. Lauk daging briyani hanya dapat dimakan malam esoknya.


Nasi Beriani Daging

Ingredients:
1 1/2 - 1 kg meat (cubed)
8 cups Basmati rice (washed & soaked in hot water for 30 minutes)
4 / 250g onions - finely sliced
4 /300g tomatoes - chopped
4 /350g potatoes - peeled & halved
10g ginger (paste)
40g garlic (crushed paste)
1 cup yogurt
Oil/ghee
1 packet Mehran Biryani recipe mix

Cooking instructions:


  1. In hot oil/ ghee fry onion till golden brown. Add tomatoes and fry till the tomato juice nearly dries up. Add meat, yogurt, ginger, garlic, potatoes and Mehran Biryani Recipe Mix.
  2. Fry for 20 minutes. Add 1 to 2 cups of water and cook on low heat till the meat is tender. Increase heat to dry excessive water if necessary.
  3. Separetely. In 8 glasses of boiling water add 2 tablespoons of salt and the soaked rice. boil the rice until nearly done and almost tender. Remove from heat and drain the water.
  4. Spread the cooked Meat Briyani over the rice in layers. Cover the pot and cook on low heat till the rice is completely done. Mix the Briyani and serve.
  5. Note: Utk nasi, lilly masak 3 cawan je. Lilly tumis dulu 4 sekawan dan bawang merah yang diris halus dengan sedikit minyak. Baru dimasukkan beras yg telah direndam dengan air panas. Lilly masukkan juga 1/2 cawan susu dan kacau. Pastu baru transfer masak atas rice cooker.
  6. Lilly hanya ambil separuh lauk briyani utk dilayerkan dengan nasi yang baru masak. yang lagi separuh buat lauk.


Daging Briyani.


Inilah depan n belakang kotak.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails