Saturday, 10 April 2010

Ikan Bawal Hitam Masak Tomato


Lama rasanya tak makan ikan bawal hitam. Sebabnya susah nak jumpa ikan bawal hitam di Riyadh ni. Yelah...lagipun lilly beli ikan di hypermarket bukan di pasar. Kalau di pasar mungkin lilly akan jumpa ikan bawal yang tersesat...bolehlah beli buat lauk.
So apa lagi, lilly pun masak tomato ikan bawal ni semalam. MH makan tak ingat...Aisyah suka kuah tomato dia.


Ikan Bawal Hitam Masak Tomato

Bahan-bahannya:
2 ptong ikan bawal - dibersihkan
2 bawang besar size sederhana-dikisar halus
3 ulas bawang putih - dikisar halus
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar pes tomato
1 sudu besar soso cili
1 biji tomato -dibelah 4
3 sudu besar minyak masak
3 sudu besar gula
garam secukup rasa

Cara membuatnya:
  1. Goreng ikan bawal, angkat dann toskan minyak.
  2. Panaskan kuali dengan minyak masak. Tumiskan bahan kisar hingga kering. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
  3. Masukkan pes tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan sos cili. Kacau. Masuk tomato.
    Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.
  4. Akhir sekali, masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul rata. Tutup api dan sedia dihidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails