Monday, 23 January 2012

Leftover roti lagi!!! Bread Tart with Serunding



Tengok gambar je dulu. Saya lupa resepi agak-agak yang menjadi yang saya buat tempoh hari. Kena mimpi dulu rasanya baru ingat.

Updated.
Tak perlu tunggu malam karang untuk ingat resepi roti serunding. Nasib baik untuk saya, rupanya saya ada mencatat resepi di dalam notes IP. Roti serunding ini saya buat untuk jamuan usrah bapa-bapa pada hari itu. Fikir apa yang paling senang dan macam biasa untuk menghabiskan roti di rumah ini. Petang itu saya menjadi seperti peserta MasterChef Malaysia yg di beri tugasan menggunakan bahan-bahan yang ada di dapur. Juri-jurinya ialah bapa-bapa usrah yang hadir pada malam itu.

P/S: Oleh kerana presentation utk Bread Tart with Serunding ni nampak menarik, bapa-bapa usrah pada malam itu tertanya-tanya pada MH. Apa tu...apa tu.


Bread Tart with Serunding
Resepi oleh lilly dapurdriyadh

Bahan-bahannya:
1 cawan susu segar/long life
3 biji telur
7 keeping roti
1/4 sk garam
Cheese Mozarella secukupnya
2 biji sweet potatoes
Serunding secukupnya
Cili merah 1 biji - dihiris

Cara membuatnya:

  1. Buang kulit roti. Ambil satu keping roti dan potong 6 empat tepat. Ulangi sehingga roti habis.
  2. Di dalam bekas yang lain pula, pukul sedikit telur, gula dan susu. Masukkan sedikit garam.
  3. Ambil roti tadi dan rendam roti di dalam bekas yang berisi susu. Ketepikan.
  4. Sambil itu kupas kulit sweet potatoes. Basuh bersih dan hiris nipis membulat. Ketepikan.
  5. Masukkan 2-3 keping roti ke dalam bekas muffin, kemudian ambil 3-4 keledek td dan susun di atas roti. Masukkan lagi 2-3 kepingan roti menutupi keledek.
  6. Tabur mozarella cheese...mcm buat pizza.Lagi banyak lagi sedap! Ulangi sehingga habis.
  7. Bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan emas.
  8. Keluarkan dari oven dan sejukkan. Taburkan serunding daging dan letak 2-3 hirisan cili merah.


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails