Sunday 27 December 2009

AYAM MASAK MERAH


Ayam masak merah lilly berbeza sedikit kerana lilly meletakkan sedikit santan. Resepi dari mak lilly. Rasa lemak-lemak gitu. Sedap dimakan dengan nasi tomato, nasi minyak, nasi hujan panas etc yang sejenis dengannya.

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong kecil
(letak kunyit dan garam dan goreng separuh masak)

10-15 tangkai cili kering @ 4 sb cili kisar
1 1/2 inci halia -dikisar halus
5 ulas bawang putih -dikisar halus
2 labu bawang besar -dikisar halus
1 batang serai -dititik
4 sudu besar pes tomato
1/2 cawan santan
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
bawang besar - dipotong bulat
kacang peas - jika suka

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan 4 sekawan. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar dan serai hingga garing. Masukkan pes tomato dan kacau rata. Masukkan sedikit air jika kering.
  2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, buah tomato, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  3. Gaulkan hingga sebati dan rata. Akhir sekali masukkan santan dan kacau.
  4. Apabila agak sedikit kering bolehlah diangkat


No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails