Ayam masak merah lilly berbeza sedikit kerana lilly meletakkan sedikit santan. Resepi dari mak lilly. Rasa lemak-lemak gitu. Sedap dimakan dengan nasi tomato, nasi minyak, nasi hujan panas etc yang sejenis dengannya.
Bahan-bahannya:
1 ekor ayam - dipotong kecil
(letak kunyit dan garam dan goreng separuh masak)
10-15 tangkai cili kering @ 4 sb cili kisar
1 1/2 inci halia -dikisar halus
5 ulas bawang putih -dikisar halus
2 labu bawang besar -dikisar halus
1 batang serai -dititik
4 sudu besar pes tomato
1/2 cawan santan
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
bawang besar - dipotong bulat
kacang peas - jika suka
Cara membuatnya:
1 ekor ayam - dipotong kecil
(letak kunyit dan garam dan goreng separuh masak)
10-15 tangkai cili kering @ 4 sb cili kisar
1 1/2 inci halia -dikisar halus
5 ulas bawang putih -dikisar halus
2 labu bawang besar -dikisar halus
1 batang serai -dititik
4 sudu besar pes tomato
1/2 cawan santan
1 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
bawang besar - dipotong bulat
kacang peas - jika suka
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan 4 sekawan. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar dan serai hingga garing. Masukkan pes tomato dan kacau rata. Masukkan sedikit air jika kering.
- Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, buah tomato, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
- Gaulkan hingga sebati dan rata. Akhir sekali masukkan santan dan kacau.
- Apabila agak sedikit kering bolehlah diangkat
No comments:
Post a Comment