Friday, 18 December 2009

PASTA SHRIMP AGLIO OLIO with BROCCOLI

Salam. Selalunya pasta orang makan waktu dinner atau lunch. Tapi lilly telah masak Pasta Aglio Olio pagi tadi untuk breakfast. Lilly ambil resepi dari BigOven tapi telah disesuaikan mengikut keadaan dan citarasa. Heavy breakfast sikit hari ini kerana untuk bekal MH ke tempat kerja hari ini.

Pasta Shrimp Aglio Olio with Broccoli

Bahan-bahannya:
450g pasta - direbus separuh masak dan ditoskan
12 ekor udang - dibuang kulit dan dibersihkan
5 ulas bawang putih -dicincang
3o g broccoli - dipotong kecil
3 sb extra virgin olive oil (EVO)
3 sb butter
30 g parmesan cheese
1/2 biji lemon
3/4 cawan stok pati ikan bilis (1/2 kiub pati ikan bilis+air)
1/4 cawan daun parsley yang dicincang halus

Cara membuatnya:
  1. Panaskan kuali dengan minyak EVO. Masukkan bawang putih dan masa sehingga bertukar warna keperangan.
  2. Masukkan udang dan masak di atas api sederhana kecil sehingga udang bertukar warna pink. Masukkan brocolli dan stok pati ikan bilis. Kacau dan biarkan 3 minit.
  3. Masukkan pasta dan perahkan jus lemon di atasnya.
  4. Masukkan butter, cheese, daun parsley, garam dan lada sulah secukup rasa. Kacau rata. Tutup api dan boleh dihidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails