Tuesday, 30 March 2010

BASIC BREAD RECIPE (Roshayati Johari)

Mood meroti telah kembali...:D. Setelah hampir 2 bulan setengah lilly tak buat. Musim sejuk pun dah habis...cepat sikit roti lilly naik. Many thanks to Nur kerana telah mengembalikan semangat lilly hendak buat roti. Roti sosej mu memang lembut and gebuss...

Resepi ini lilly dapat dari Nur...beremail FB..setelah menanya resepi roti yang dia selalu buat. Nur bagi 2 resepi. Siap tanya resepi mana yang the best tu. Ni jawapannya hehehe..pada saya sama jer...takder beza. only beza byk tepung nak guna tu jer. klu saya nak buat adunan yg byk saya guna yg no 2. klu nak sikit saya guna yg no 1.roti sosej yg saya bawak rumah ruzie masa morning coffee tu hari saya guna yg no 2. tapi klu ruzie takut nak try yg no 1 , saya syorkan yg no 2 tu sebb timbangan air tu dah betul tu. Jadinya Lilly buatlah roti resepi no 2. Resepi CNP dari email fb Nur. InsyaAllah next week, lilly buat resepi no 1 pula.

Sekejap je roti tu habis...tak sampai sehari. Selalunya boleh simpan 2 hari. Maklumlah dah lama tak buat roti.


Basic bread Recipe (Roshayati Johari)

Ingredients :
(A)
500g bread flour/high protein flour ( tepung biasa jer)
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional) ( tak letak sebb tak der tapi still lembut w/pun tak letak)
4 teaspoons instant dry yeast
2teaspoons susu pekat**

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C) - saya guna butter jer 80gm
40g butter
40g shortening

Method : - saya campak jer semua bahan dlm bread maker.

  1. Mix well all ingredients in (A).
  2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
  3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
  4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
  5. Punch down the dough to let the air out.
  6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
  7. Shape accordingly. Lilly letak sosej dan juga kaya.
  8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
  9. Bake till golden brown

    P/s:** susu pekat tu saya tambah. Klu takder pun tak aper tapi pada saya kurang sikit gebunya klu takder susu pekat.

1 comment:

Anonymous said...

salam, saya sudah mencuba roti ini .. senang, mudah dan cepat.. yang paling best sekali... roti ini menjadi sangat lembut, gebu dan sedap..

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails