Saturday, 20 March 2010

KUIH BAKAR PISANG


Lama rasanya lilly tak cuba resepi baru dan buat kuih minum petang sejak dah bersekolah. Jadinya lilly telah cuba buat kuih bakar pisang tengahari tadi....sayangkan pisang yang dah 'menopouse' tu bak kata kawan lilly.
Senang dan sedap. Lilly intai resepi ni dari blog kak Ummi.....my fav blogger. Resepi asal dari dapur Cikgu Zana.


Kuih Bakar Pisang
Bahan-bahan:-
1 sisir pisang masak (6-8 biji pisang berangan)
1 cawan tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair* (Lilly guna long life milk)
1 biji telur*
2 sudu besar butter*


Cara membuatnya:-
  1. Blend semua bahan bertanda*. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
  2. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter. Bakar pada suhu 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang best.
  3. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt!!



Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails