Wednesday, 31 March 2010

BUN PANDAN (Onigiri MyResipi)


Semalam petang buat bun pandan. Mood buat rotikan dah kembali...hihih. Lagipun roti sosej dah habis kena ngap.
Lilly buat bun pandan ..resepi yang dah simpan lama berangan nak buat....finally hari semalam baru buat. Resepi dari Onigari, My Resipi. Pandai-pandai je Lilly tambah susu pekat manis...supaya bun lagi gebu seperti kawan lilly Nur selalu buat. Alhamdulillah bun tu tetap menjadi. Lembut dan gebu.
Lilly letak inti kaya dan ada juga yang dibiar kosong.


Bun Pandan

Bahan-bahan: ( menghasilkan 16-18 biji bun )
250 gram tepung roti *
50 gram tepung gandum * (lilly pakai 300g tepung gandum)
1 biji telur
140ml air suam
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin atau butter
1/2 sudu kecil garam
beberapa titik pewarna hijau atau b0leh juga guna pes pandan
1 sudu kecil dough softner atau bread improver
lilly tambah 1 sk susu pekat manis

Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan dlm bekas adunan dan uli hingga lembut dan tidak melekat pada tangan, klu ade breadmaker pilih menu dough dan tekan On je. Kemudian biarkan doh naik dua kali ganda.
  2. Selepas itu, tumbuk doh utk keluarkan angin, uli dlm dua tiga minit dan bahagi doh pada 16 bahagian. biarkan seketika lebih kurang 8 hingga 15 minit.
  3. Kemudian letakkan inti kaya pandan dan tutup doh, atur doh tadi diatas dulang pembakar dan biarkan doh naik dua kali ganda, lebih kurang 40 minit .
  4. Semburkan air dipermukaan doh dgn spray dan bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit. sejukkan atas redai dan boleh lah dimakan. Bun ni akan lembut je sentiasa.
    amat sesuai dijadikan sarapan atau minum petang. Selamat mencuba.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails