Wednesday 24 March 2010

DONUT NUR



Di Riyadh ni kalau sebut donut Nur...semua orang tahu...lembut dan gebu. Sekejap je licin bila Nur bawa donut ini ke jamuan makan...budak-budak memang suka ...mak-mak n bapak-bapak pun kadang-kadang tumpang sekaki.
Inilah baru pertama kali cuba buat donut resepi Nur Lokman ni. Selama ini tahu makan je...Memang lembut donut ini...walaupun makan esok paginya.

Donut Nur Lokman

Bahan-bahannya:
300gm tepung gandum
3tbsp gula halus
3tbsp susu tepung
3tbsp mentega atau majerin
1tbsp shortening (optional)
2tsp susu pekat
2tsp yeast
1biji telur
140ml air suam

Cara membuatnya:
  1. Guna bread maker: Campak je semua bahan dlm mesin tu. Tunggu sampai habis. Bentukkan atau buat bulat n tunggu naik sekali ganda barulah di goreng.
  2. Kalau guna tangan uli sampai tak melekat di tangan sampai elastik.Kemudian perap selama 30minit atau naik sekali ganda baru lah bentuk. Bentukkan donut biarkan naik sekali ganda lagi baru lah di goreng

p/s: adunan mmg sedikit lembik. so kena guna extra tepung utk membentuknya.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails