Friday 19 March 2010

KARI IKAN TENGGIRI

Rasanya semua orang tahu masak kari ikan kan? Tapi percaya tak lain orang masak lain rasanya...lagi satu lain negeri lain rasanya. Ada yang suka letak santan sikit...ada yang tak letak santan....ada yang tak letak santan tapi digantikan dengan susu...macam-masam style

Kari Ikan Tenggiri

Bahan-bahannya:

2 keping ikan tenggiri- dibersihkan
5 sudu besar rempah kari daging (lilly guna Baba's), bancuh dengan sedikit air
6-7 batang bendi
1 biji tomato
2 cili merah/hijau
1 liter santan cair
250 ml pati santan
sedikit air asam jawa (secubit asam jawa)
1 sudu besar perahan lemon
garam secukup rasa
sedikit gula pasir
3 sudu besar minyak masak

Bahan kisar
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*

Bahan tumis:
3 biji bawang merah, hiris halus
2 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
3 pelepah daun kari
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil biji sawi

Cara-cara:-

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumis hingga harum. Kemudian masukkan bahan kisar dan goreng hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan masak hingga terbit minyak. Masukkan santan cair dan biar mendidih. Masukkan ikan.
  3. Masukkan tomato, cili merah/hijau dan bendi. Biar mendidih.
  4. Masukkan air asam dan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan tuang santan pekat. Masak dengan api sederhana. Perah sedikit lemon jus anggaran 1 sudu besar. Rasa lagi kuah secukup rasa dan boleh matikan api.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails