Monday 5 April 2010

Ikan Tenggiri Asam Rebus


Rasanya ini pertama kali lilly masak ikan asam rebus. Makan? Pernah makan sekali je masak asam rebus ini semasa balik bercuti semester di kampung Muar. Arwah atuk Zah yang masak. Ikan asam rebus ni masakan kampung. Kalau sapa yang duduk bandar memanglah jarang masak style camni...betul ke?

Nak tahu tak kenapa tekak ini tiba-tiba teringin hendak makan ikan asam rebus? Ini semua apabila lilly ternampak gambar ikan kembung asam rebus dalam majalah masakan lama yang diberi kawan. Sedap dimakan dengan nasi panas.


Ikan Tenggiri Asam Rebus

Bahan-bahannya:
2 keping ikan tenggiri

Bahan dikisar halus
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
2-3 cili merah

1 batang serai
1-2 keping asam keping
1 biji tomato - dibelah 4
1/4 biji nenas - dihiris nipis
1 kiub perisa ikan bilis
garam secukup rasa
1 liter air


Cara membuatnya:

  1. Masukkan bahan kisar dan air ke dalam periuk. Masukkan asam keping dan serai. Rebus selama 30 minit dengan api sederhana.
  2. Masukkan tomato dan nenas. Biarkan seketika.
  3. Masukkan ikan dan perisa ikan bilis dan garam secukup rasa. Masak sehingga ikan masak. Tutup api dan sedia dihidang.


Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails