Monday, 15 February 2010

KACANG PANJANG GORENG DENGAN HATI AYAM


Lilly tak sure mana satu sebenarnya bahan utama menu ini. Ikut kita hendak yang mana satu. Dua-dua pun boleh...hati ayam dan kacang panjang. Kiranya ada 2 watak utamalah ini...hero dan heroin. Sukatan di bawah ini memang banyak sedikit kalau dibandingkan untuk 4 orang makan. Boleh kurangkan ikut selera masing-masing.

Kacang Panjang Goreng Dengan Hati

Bahan-bahan:
200 gm hati ayam- dihiris nipis
2 ikat kacang panjang - dihiris panjang serong
1 batang carrot - dipotong nipis bulat
1/3 biji capsicum - dihiris nipis memanjang
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah
Garam


Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak untuk menggoreng hati. Masukkan hati goreng hingga hati masak.
  2. Keluarkan minyak sehingga agak-agak 2 sudu besar. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili merah. Goreng hingga kekuningan bahan tersebut.
  3. Masukkan carrot dan air , goreng hingga agak-agak layu sedikit. Masukkan kacang panjang dan capsicum dan sedikit garam secukup rasa. Tutup api dan boleh dihidang.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails