Sayangkan keledek yang lilly beli 2 minggu lepas tak buat apa-apa, jadinya lilly buat pengat keledek cha-cha petang semalam. Teringat yang dah lama sebenarnya tak makan pengat waktu petang.
Pengat Keledek Cha-Cha
Bahan-bahan:
3 -4 biji keledek/ sweet potatoes- buang kulit dan potong berbaji
1/3 cawan bubur cha-cha, cuci dan toskan
1/2 cawan sagu, cuci dan toskan
1/2 ketul gula melaka*
1 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan*
1 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
500 ml santan cair
1 cawan pati santan
1/2 cawan susu segar/uht
1/4 camca teh garam
1 helai daun pandan, disimpul
Cara membuatnya:
- Cuci keledek dan toskan, masukkan ke dalam periuk bersama bubur cha-cha, sagu dan daun pandan. Masak atas api sederhana hingga keledek setengah empuk, tuang air gula, santan cair dan masukkan juga garam.
- Bila mendidih, tuang pati santan dan kacau rata. Masak atas api kecil hingga mendidih dan keledek serta bubur cha-cha lembut. Masukkan susu segar/uht. Kacau rata.
- Rasa dan jika kurang manis boleh tambah sedikit lagi gula. Padam api dan hidangkan panas atau pun sejuk.
No comments:
Post a Comment