Sunday, 21 February 2010

SOTONG GORENG BEREMPAH


Semalam lilly cuba masak sotong goreng berempah resepi kak hanieliza diambil dari blog kak Umi . Lebih kurang sama macam lilly masak tapi kelainannya kak liza letak sedikit halba campuran. Wangi semerbak masa menumis.


Sotong Goreng Berempah
Chef Hanieliza

Bahan A:-
500 gm sotong
2 sb. rempah kari (dibancuh dengan sedikit air)
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
2 biji tomato (dipotong 4)
2 sb. minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B (Dihiris):-
1 sk halba campur
2 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari

lilly tambah
1/2 batang carrot - potong serong

Cara-cara:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga layu.
  2. Masukkan rempah kari dan kacau hingga rata dan naik minyak. Masukkan carrot dan sedikit air. Biar sekejap.
  3. Masukkan sotong dan air asam jawa. Biarkan mendidih.
  4. Masukkan bawang besar dan tomato.
  5. Perasakan dengan garam dan biar sotong masak. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails