Semalam lilly cuba masak sotong goreng berempah resepi kak hanieliza diambil dari blog kak Umi . Lebih kurang sama macam lilly masak tapi kelainannya kak liza letak sedikit halba campuran. Wangi semerbak masa menumis.
Sotong Goreng Berempah
Sotong Goreng Berempah
Chef Hanieliza
Bahan A:-
500 gm sotong
2 sb. rempah kari (dibancuh dengan sedikit air)
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar (dipotong gelang)
2 biji tomato (dipotong 4)
2 sb. minyak masak
garam secukup rasa
Bahan B (Dihiris):-
1 sk halba campur
2 cm halia
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai daun kari
lilly tambah
1/2 batang carrot - potong serong
Cara-cara:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga layu.
- Masukkan rempah kari dan kacau hingga rata dan naik minyak. Masukkan carrot dan sedikit air. Biar sekejap.
- Masukkan sotong dan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan bawang besar dan tomato.
- Perasakan dengan garam dan biar sotong masak. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment