Tuesday, 16 February 2010

KEK COKLAT TANPA BUTTER



Love this choc cake. Kalau buat choc cake lilly memang selalu pakai resepi ini. Sebab tidak menggunakan butter. Di dapur pun memang selalu ada stok susu coklat uht. Ammar memang minum susu coklat tiap-tiap hari. Semua bahan-bahan buat kek coklat ini ada di dapur. Cumanya gula perang je lah ....kena make sure ada stok. Tapi lilly rasa pakai gula pasir biasa pun ok juga.
Lilly buat choc cake selalunya bila birthday anak-anak dan sebagai buah tangan ke rumah kawan bila dah tak tahu nak bawa apa. Memang laku kalau bawa choc cake. Cepat je licin. Untuk topping lilly guna resepi lain kali ini. Bukan dari tuan punya resepi.


Kek Coklat Tanpa Butter
Fendi MyResepi

Bahan-bahan
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang -lilly kurangkan kepada 3/4 cawan

Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu coklat uht perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Resepi topping yang lilly selalu guna
225 g air
50 g serbuk koko
150 g gula
90 g susu cair
125 g butter
25 g tepung jagung
secubit garam


Cara membuatnya:

  1. Pukul telur hingga kembang.Masukkan gula dan pukul lagi. Kemudian masukkan minyak masak.
  2. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  3. Bakar pada suhu 170 degree selama 45 minit-1 jam atau sehingga kek masak bergantung pada size bekas.
  4. Untuk toppingnya. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah likat. Letak di atas kek yg sudah sejuk. Hiaskan dengan coklat rice atau coklat cadburry.


2 comments:

fa_e_da said...

Bolehlaa cuba ...kita ni tak makan BUTTER

lilly said...

cubalah faeda...senang nak buat dan yang pasti best..

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails