Wednesday, 10 February 2010

ROTI CANAI PERANTAU


Takut tengok minyak yang digunakan bila hendak buat roti canai ini. Patutlah dinasihatkan hanya makan roti canai seminggu sekali je.
Semangat hendak buat roti canai apabila nengok kawan lilly, Kak Zunita upload pic kat FB dia. Terus minta resepi dari Kak Ita. Esoknya nampak la pulak Fiza Bakhtiar buat pulak. Isshh takleh jadi ni....kena buat juga. Masa tu pikir campak je bahan-bahan dalam BM. Tapi rupa-rupanya susah juga hendak buat roti canai ni kalau tiada kepakaran menebarnya. Taklah lembut macam roti canai kat kedai sebab tak teror menebar lagi. Bolehlah nak lepaskan gian makan roti canai.


Roti Canai Perantau

Bahan-bahannya:
3 cwn tepung
1 sb susu pekat
1 sb marjerin/butter
1 sb minyak
1 1/4 cawan air
1/2 sb garam halus

Cara membuatnya:

  1. Campurkan air, garam, susu dan minyak. Masukkan ke dalam tepung dan uli sikit. Masukkan butter/marjerin. Uli lagi hingga lembut. Guna BM: Masukkan semua bahan dalam BM dan biarkan BM uli hingga dia berhenti, tidak payah tunggu 1 1/2 jam. Keluarkan.
  2. Buatkan bulat lebih kurang 10-15 biji. Salutkan dengan minyak dan perap paling kurang 2 jam.
  3. Letakkan sedikit minyak di dalam bekas.
  4. Sebelum menebar, ambil sedikit minyak dalam bekas tadi dan letak atas papan pencanai. Flatten one small dough.
  5. Tebarkan. Sorry yea...no pic step by step.
  6. Goreng roti canai atas api perlahan dengan sedikit minyak.
    Hidangkan. So yummy cicah dengan kari ikan.



    Pic atas sekali doh di kerjakan Aisyah..dipenyek-penyekkannya sms lilly sibuk menebar.




No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails