Monday, 8 February 2010

SPAGHETTI BOLOGNESE


Anak-anak lilly kalau buat spaghetti bolognese memang boleh tambah 2 pinggan. Selalunya lilly buat spaghetti sauce sendiri, bukannya pakai yang instant sauce. Jimat dan pasti halal.



Spaghetti Bolognese


Bahan-bahannya:
1 paket spaghetti - direbus dengan garam dan sedikit minyak hingga lembut. Toskan. Jika hendak serve kemudian lalukan air masak pada spaghetti, toskan dan gaul sedikit minyak zaitun.

400 gm daging kisar
15 sudu besar pes tomato/ 2 kotak kecil pes tomato Almarai
10 biji cendawan butang - dhiris/ dibelah 4
1/3 biji capsicum hijau - didadu halus
1 batang carrot - didadu halus (selalunya lilly tak letak)
1 biji tomato - didadu halus
1 labu bawang besar - didadu
3 ulas bawang putih - dicincang
3-4 helai bay leave
1 sudu besar crushed oregano
1 1/2 cawan air
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar tepung jagung
1 kiub perisa ayam
garam dan gula secukup rasa
grated Parmesan cheese/apa2 cheese pun - untuk tabur


Cara membuatnya:-

  1. Panaskan minyak zaitun dalam periuk. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sebentar hingga naik bau.
  2. Masukkan daging kisar. Masak hingga daging benar2 masak. Masukkan pes tomato, bay leave dan crushed oregano. Masukkkan air dan kacau rata. Biarkan sekejap supaya sebati. Masukkan tomato segar yang dicincang. Masakkan selama 15 minit dengan api perlahan. Pastikan kacau selalu.
  3. Kemudian masukkan capsicum, cendawan butang dan carrot. Masukkan kiub ayam, garam dan gula secukup rasa. Jika hendak kuah pekat letakkan air bancuhan tepung jagung. Kacau rata. Biarkan mereneh lagi selama 5 minit. Tutup api.
    Tuangkan ke atas spaghetti yang diletak di dalam pinggan dan tabur Parmesan cheese. Hidangkan.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails