Thursday 19 November 2009

AYAM KUNG PAO


Salam. Lilly masak Ayam Kung Pao Selasa lepas bila tengok ada banyak isi ayam dalam fridge. Salah satu cara nak suruh MH makan ayam bahagian isi...hihihih. MH suka bahagian peha ayam dan kurang bahagian isi. Tapi lilly masih goreng ayam untuknya tau malam itu. Kacang gajus pun ada dalam stok. Beli masa bulan puasa lepas sebab ingat nak buat ayam kung pao makan masa bersahur. Tak buat-buat sampai la semalam. Senang nak buat Ayam Kung Pao ni. Rasa pun sedap.


Ayam Kung Pao

Bahan-bahannya:
350-500 gram isi ayam - dipotong kecil
1 biji bawang besar - dipotong 8 bahagian
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
3 tangkai cili kering - dipotong serong 2-3 bhg, buang biji dan direndam sekejap
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
segenggam kacang gajus
daun bawang - potong panjang 1 inci

Cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia. Goreng naik bau. Masukkan ayam dan cili kering kacau. Masak sehingga ayam berwarna keperangan.
  2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan air. Kacau dan tunggu sehingga mendidih. Masukkan kacang gajus dan kacau rata. Letak sedikit garam secukup rasa.
  3. Tunggu sehingga sedikit kering dan tutup api. Masukkan daun bawang dan kacau. Sedia untuk dihidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails