Sunday, 15 November 2009

IKAN BAKAR

Semerbak bau rumah dengan bau ikan bakar yang dicampur bunga kantan dan daun limau purut yang cukup wangi cukup untuk membuatkan perut lilly berbunyi-bunyi...feed me..feed me. Tahan je perut tunggu MH balik makan malam. Lilly guna ikan Moosa yand dibeli di Danube atau orang melayu panggil ikan sebelah. Kawan lilly cakap ikan Moosa tu nabi Muhammad SAW pernah makan ikan tu sebelah bahagian saja. Tu yang ikan itu sebelah dia leper sedikit dari yang sebelah dan berwarna putih. Wallahualam.

Semalam 27 Zulkaedah anniversary Lilly dan MH. Doa lilly semoga perkahwinan kami kekal hingga ke akhir hayat dan diberkati Allah. Hanya buat ikan bakar dan juga tomyam putih untuk dinner. Tak buat cake sebab yang akan habiskan kek itu lilly juga. Tunggu anniversary bulan Febuari nantilah.

MH balik lambat macam biasa sebab hujung tahun biasalah busy buat budget....dan MH tak ingat pun anniversary kami dalam bulan hijrah hari ni. Ye lah mana nak ingat... tak pernah-pernah ingat selama 8 tahun. Lilly ingat pun sebab ada tulis tarikh dalam kad jemputan perkahwinan rumah lilly.

Insya Allah, Lilly akan pastikan selepas ini keluarga kecil lilly akan ingat hari lahir dan ulangtahun dalam bulan hijrah seperti mana kita ingat hari lahir nabi Muhammad SAW 12 Rabiulawal.

Ikan bakar ini sudah mempunyai sambal tidak perlu lagi dicicah air asam jawa.



Ikan Bakar

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan size besar
daun pisang secukupnya

Bahan sambal ikan:
1 biji bawang besar -dikisar
3 ulas bawang putih -dikisar
1 inci halia - dihiris dan dikisar
1 inci lengkuas - dihiris dan dikisar
2 batang serai - dihiris dan dikisar
1 sb cili kisar
1 batang bunga kantan -dihiris halus
3 helai daun limau purut
garam
gula

Cara membuatnya:

  1. Bersihkan ikan, basuh dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan kuali dengan 2 sudu besar minyak. Tumis bahan-bahan kisar sehingga garing dan naik bau. Letak sedikit air. Kacau dan tunggu sehingga masak. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan bunga kantan dan daun limau purut. Kacau dan padamkan api.
  3. Letakkan daun pisang di atas dulang pembakar. Ambil setengah sambal ikan dan letak ditengah-tengah daun pisang.
  4. Letak ikan di atas sambal tadi. Habiskan sambal dan ratakan di atas ikan dan di dalam perut ikan. Tutup ikan dengan daun pisang.
  5. Bakar ikan pada suhu 130 C selama sejam dengan setiap belah 30 minit.


4 comments:

ninest123 said...

air max, sac longchamp, ray ban sunglasses, longchamp pas cher, ugg boots, ray ban sunglasses, nike free, oakley sunglasses, nike free, chanel handbags, cheap oakley sunglasses, nike outlet, louboutin, longchamp, nike roshe run, air jordan pas cher, tiffany jewelry, longchamp outlet, longchamp outlet, michael kors, prada outlet, louis vuitton outlet, louboutin outlet, louis vuitton, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton, polo ralph lauren outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, kate spade outlet, louboutin pas cher, polo ralph lauren outlet, tory burch outlet, tiffany and co, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, christian louboutin outlet, nike air max, nike air max, louboutin shoes, replica watches, jordan shoes, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, burberry, replica watches, louis vuitton outlet

ninest123 said...

ray ban uk, vanessa bruno, sac guess, air force, tn pas cher, coach outlet, michael kors, burberry outlet online, nike blazer, lululemon, vans pas cher, mulberry, michael kors, burberry, nike free run uk, nike roshe, ray ban pas cher, michael kors outlet, hollister pas cher, hollister, north face, hermes, new balance pas cher, coach purses, true religion outlet, nike air max, replica handbags, ugg boots, michael kors outlet, hogan, nike air max, true religion jeans, abercrombie and fitch, kate spade handbags, lacoste pas cher, true religion jeans, michael kors outlet, converse pas cher, coach outlet, timberland, nike air max, michael kors, ugg boots, michael kors outlet, true religion jeans, north face, michael kors, ralph lauren uk, oakley pas cher, michael kors outlet

ninest123 said...

wedding dresses, giuseppe zanotti, instyler, mont blanc, converse outlet, longchamp, babyliss, north face outlet, north face outlet, insanity workout, gucci, vans, hollister, asics running shoes, chi flat iron, ralph lauren, baseball bats, bottega veneta, timberland boots, mac cosmetics, valentino shoes, abercrombie and fitch, mcm handbags, hollister, lululemon, nike air max, hollister, celine handbags, herve leger, ghd, louboutin, soccer jerseys, p90x workout, beats by dre, vans shoes, ray ban, nike air max, nike trainers, new balance, ferragamo shoes, nike huarache, reebok shoes, lancel, nfl jerseys, nike roshe, oakley, iphone cases, jimmy choo shoes, birkin bag, soccer shoes

ninest123 said...

bottes ugg, ugg pas cher, louis vuitton, pandora jewelry, moncler, moncler, doudoune canada goose, replica watches, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, moncler, juicy couture outlet, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, canada goose, links of london, canada goose outlet, pandora charms, canada goose uk, canada goose, marc jacobs, moncler, wedding dresses, louis vuitton, canada goose outlet, karen millen, louis vuitton, moncler outlet, sac louis vuitton pas cher, coach outlet, moncler, swarovski, ugg boots uk, toms shoes, moncler, pandora jewelry, canada goose, montre pas cher, thomas sabo, supra shoes, hollister, swarovski crystal

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails