Tuesday, 5 January 2010

AYAM GORENG SRI WANGI

Simply sedap! Memang mudah nak membuatnya dan memang best! Semalam lilly masak Ayam Goreng Sri Wangi ni resepi dari buku Chef Wan. Tiga empat hari lepas bila baca newspaper online asyik cerita pasal Chef Wan kahwinkan anak dia Serina je, jadi lilly pun terbukalah hati hendak masak ikut resepi dalam bukunya Simply Sedap!. Setakat ini baru dua resepi je yang lilly pernah masak....Ayam Goreng Sri Wangi (2x) dan Chef Wan's Chicken Rice (2x). Walaupun buku ini telah hampir berusia 8 tahun dengan lilly...ish..ish..ishhh. Nasib baiklah bukan lilly yang beli buku ini...hadiah kahwin.

Ayam Goreng Seri Wangi

Bahan-bahannya:
4 bahagian dada ayam-dipotong sederhana kecil
(lilly tidak pakai bahagian dada, pakai mixed part)
minyak masak untuk menggoreng
1 sudu besar minyak masak
2 batang serai-dihiris nipis (lilly pakai 1 batang je)
1 kuntum bunga kantan -dihiris nipis
10 cili api - dihiris
2 sb pes tom yam
60ml/ 1/2 cawan air
1 sk madu
1 1/2 sb mayonnaise
3 daun limau purut - dihiris halus

Lilly tambah (sorry ye chef wan)
2 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas - dihiris bulat

Bahan perapan. Gaul sebati.
1 1/2 sb sos tiram
garam
1 biji telur, dipukul
3 sb tepung jagung

Cara membuatnya:
  1. Satukan ayam dan bahan perapan dan perap selama 15 minit.
  2. Goreng ayam sehingga berwarna keperangan dan garing. Angkat dan toskan.
  3. Di dalam kuali, panaskan 1 sudu besar minyak dan masukkan serai, bunga kantan, lengkuas, cili padi dan pes tom yam. Kacau hingga naik bau.
  4. Masukkan air, madu dan ayam. Kacau rata. Padamkan api dan masukkan mayonnaise. Masukkan daun limau purut.
  5. Tabur daun limau purut yang dihiris nipis sewaktu menghidang.


1 comment:

BaL said...

nampak macam best je... kat riyadh mana nak cari daun kesum n bunga kantan?

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails