Tuesday 12 January 2010

CORNFLAKES MADU

Apa food hendak dibawa Ammar hari Rabu ini? Untuk celebrate 'Show & Tell' giliran Ammar hari itu...lilly terpikir-pikir... yang mudah. Mula-mula ingat hendak buat cupcakes tapi lilly tukar fikiran bila memikirkan yang lilly kena buat cupcakes hari Selasa nanti. Hari Selasa macam biasa ada kelas mengaji al-Quran dan mesti sibuk sikit hari itu. Pikir punya pikir nasib baik timbul idea hendak buat cornflakes madu. Ok jugakan Ammar bawa ini ke sekolah. Mesti budak-budak Arab kelas dia kagum gile..mesti tak pernah makan.

Jadinya semalam lilly buat cornflakes madu version simple hanya taburkan colourful rice. No almond nibs. Ammar tolong lilly taburkan colourful rice atas cornflakes madu. Business minded rupanya anak lilly itu..dia nak jual cornflakes madu ini di sekolah kalau kawan dia hendak lagi. Bukan murah..mahal ooii..1 bijik 1 riyal. Mampus kena jawab kalau mak-mak Arab call lilly tanya kenapa jual mahal sangat.




Cornflakes Madu (80 biji)

Bahan-bahannya:
125 g butter
250 g cornflakes - diramas sedikit
1/2 cawan gula perang
2 sudu besar gula pasir
4 sudu besar madu
colourful rice/manik
paper cup secukupnya

Cara membuatnya:

  1. Cairkan butter di dalam periukk dengan api perlahan. Masukkan gula perang, gula pasir dan madu di dalam periuk. Kacau sentiasa supaya tidak hangit. Tutup api.
  2. Masukkan cornflakes di dalam periuk dan kacau rata cepat-cepat.
  3. Masukkan cornflakes dalam papercup dan tabur colourful rice/manik.
  4. Bakar sekejap di dalam oven pada suhu 180 C selama 5 minit.
  5. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

    Sekejap je licin.Hanya tinggal untuk dibawa ke sekolah.

No comments:

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails