Tuesday, 26 January 2010

SUP AYAM LENGKUAS

Resepi sup ayam lengkuas ini rasanya ala-ala tom yam. Mungkin sebab lilly letak lengkuas banyak dan perah lemon. Sesekali tukar selera masak begini. Senang sangat. Aisyah n Ammar pun suka. Aisyah ingat lilly masak singgang mula-mula sebab itukan lauk favorite dia. Nasib baik dia suka. Ammar makan nasi habis satu pinggan.

Sup Ayam lengkuas

Bahan-bahannya:
200g isi ayam - dipotong kecil
1 bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia - dihiris
2 1/2 inci lengkuas - dihiris
1 batang serai - diketuk
1 kiub ayam
1 biji tomato - dibelah 8
1/2 batang carrot - dipotong bulat
3 kuntum bunga kobis
1/2 biji lemon - diperah jusnya
1 liter air

Cara membuatnya:
  1. Panaskan periuk dengan sedikit minyak. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan lengkuas. Kacau seketika hingga naik bau. Masukkan air, serai dan kiub ayam. Masak dengan api sederhana perlahan lebih kurang 20 minit.
  2. Masukkan ayam dan tomato. Perahkan sedikit lemon. Masukkan garam secukup rasa. Tunggu hingga mendidih.
  3. Masukkan carrot dan bunga kobis. Biarkan sehingga ayam masak. Tutup api dan boleh dihidang.

Anda mungkin juga meminati

Related Posts with Thumbnails